Pressmeddelande
Från Skaraborgs Sjukhus
2008-08-22 17:30


Vetenskapliga utvecklingsdagar inom kvinnosjukvård

Läkare från hela landet byter erfarenheter i Skövde


På måndag samlas läkare och barnmorskor från hela landet, totalt ca 700 deltagare, på Billingehus för den årliga SFOG-veckan. Under fem inspirerande dagar kommer de att få ta del av nya rön inom gynekologi och obstetrik, vilka ger möjlighet att utveckla vardagens kliniska arbete, men också ge vidgade vyer mot framtiden inom specialiteten. Mötet pågår mellan den 25 till den 29 augusti.

Media inbjuds att närvara och träffa föreläsare

Kontakta nedanstående personer för överenskommelse om tid för besök:

Per Olof Jansson, tel 0708-85 43 88 eller
Gerald Wallstersson, tel 0706-43 14 47


Svensk Förening för Obstetrik och Gynekologi (SFOG) har sedan många år tillbaka hållit årliga möten för svenska läkare inom kvinnosjukvården. Platserna för mötena varierar och en kvinnoklinik inom en viss region i samarbete med närmaste universitetsklinik har huvudansvaret för mötet. I år är det Kvinnoklinikerna vid Skaraborgs Sjukhus och Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg som står för arrangemangen.

Under fem dagar erbjuds ett intressant vetenskapligt program med föreläsningar, symposier, debatter och workshops där åhörarna får medverka samt fria vetenskapliga föredrag och posterutställningar. Under de två första mötesdagarna fokuseras innehållet kring förlossningskonst (obstetrik) och under veckans två sista dagarna ligger huvudvikten på gynekologi. Onsdagen bjuder på ett blandat innehåll av intresse för både obstetriker, barnmorskor och gynekologer.

Spännande och allsidigt program med kända föreläsare

Ett detaljerat program kan hämtas på nätet under adress: www.sfogveckan.se, men vi vill gärna nämna nedanstående axplock ur det omfattande innehållet:

På måndagen talar professor Arne Sunde från Trondheim på ett fängslande sätt om Europas befolkningsutveckling och betydelsen av IVF och professor Michael Robson, Master vid National Maternity Hospital i Dublin medverkar i symposiet om handläggning av normala förlossningar hos förstföderskor och frekvensen av kejsarsnitt.

Tisdagen inleds med ett symposium lett av professor Lars-Åke Mattsson från Göteborg om hur man bemästrar stora blödningar i samband med förlossning. I en interaktiv workshop bland yngre läkare diskuteras hur kvinnor bör informeras om fosterdiagnostik och professor Anders Fasth från Göteborg föreläser om användning av stamceller från navelsträngsblod, vilket kan innebära framtida terapeutiska möjligheter vid sällsynta sjukdomar. I en session med presentation av avhandlingar redogörs för hemförlossningar i Sverige 1992-2005.

På onsdagen, i ett symposium riktat till obstetriker och barnmorskor, diskuteras, under ledning av barnmorskan Ingela Lundgren från Borås och hennes medarbetare, det inledande skedet av förlossningen vilket kan vara fyra till nio timmar, ibland ända upp till 20 timmar, och som oftast börjar i hemmet.

Under onsdagen hålls också ett symposium om mödradödlighet i ett globalt nordiskt perspektiv och forskning kring förebyggande av hjärnskador hos foster samt transplantation av uterus (livmoder) berörs.

Torsdagen tar bl a upp hormonell behandling av klimakteriella symptom, fertilitet efter behandling för gynekologisk cancer och i ett av de fria föredragen pläderar överläkare Miriam Mints, Stockholm, för kvinnlig sterilisering utan narkos. Dessutom diskuteras titthålsteknik vid operation av gynekologisk cancer.

Turners syndrom är en ovanlig åkomma som består i frånvaro av eller defekt i den ena X-kromosomen hos flickor. Diagnostik och behandling diskuteras under fredagen.

Fredagen bjuder även på en interaktiv workshop där dr Joy Ellis, Göteborg, diskuterar gynekologens roll inom det sexologiska området. Dr Magnus Hagmar från Stockholm redogör för hur hårdträning hos idrottskvinnor påverkar menstruationscykel och risk för hjärt-kärlsjukdomar.

Under hela veckan får deltagarna möjlighet till praktisk träning i handläggning av problem i en förlossnings slutskede när barnets barnets axlar skall framfödas. Överläkare Jan Leyon vid Skaraborgs Sjukhus och hans medarbetare går systematiskt igenom ett praktiskt träningsprogram, så att var och en kan bli bekant med denna komplikation.

Läs mer i det detaljerade programmet på SFOG:s webbplats: www.sfogveckan.se

 

 



Kontaktperson: Per Olof Jansson, tel 0708-85 43 88
Gerald Wallstersson, tel 0706-43 14 47


Läs meddelandet som PDF