Pressmeddelande
Från Skaraborgs Sjukhus
2012-01-26 12:00


Lungsjukvård i utveckling - Nytt lungfunktionslaboratorium invigs på KSS


Vi hälsar media välkomna att delta i invigningen av ett nytt lungfysiologiskt laboratorium på Kärnsjukhuset i Skövde.

Tid: Onsdagen den 1 februari, kl 11:00
Plats: Lungfunktionslab, Lungmottagningen, Kärnsjukhuset, Skövde.
Vägbeskrivning: Gå Gula gatan, tag Gula hissen till plan 6.

Medverkande:

Sjukhusdirektör Birgitta Molin-Mellander
Docent Per Gustafsson, överläkare, Barn- och Ungdomsmedicin, Allergicentrum, Lungfunktionslab
Anders Planck, överläkare, medicinsk ansvarig, Lungmottagningen, KSS
Övriga läkare och personal vid enheterna

Program:

Kl 11.00 Invigningsceremoni

  • Ett nytt lungfunktionslab integrerat med den lungmedicinska vården och forskningen. Bakgrund, inriktning, fördelar (Per Gustafsson och Anders Planck)
  • Bandet klipps! Birgitta Molin Mellander
  • Visning av det nya kliniska lungfunktionslaboratoriet samt ett nytt lungforskningslaboratorium i nära anslutning på plan 6.
  • De olika mätmetoderna beskrivs av biomedicinska analytiker och läkare

En milstolpe för utveckling av lungsjukvård

Kärnsjukhuset i Skövde (KSS) var först i Sverige med att 1973 inrätta ett Allergicentrum där barnläkare, öron-näsa-hals-läkare och lungläkare med inriktning på allergisjukdomar arbetar gemensamma lokaler med samma personal och samma principer till stort gagn för patienterna och verksamhetens utveckling.

Astma, allergi, KOL och andra lungsjukdomar svarar för en stor del av sjukdomspanoramat i vår befolkning och en samling av resurserna för diagnostik, behandling och uppföljning är därför viktig. Ett nytt steg i integrering av allergi- och lungsjukvården har nu tagits i och med att den lungfysiologiska diagnostiken flyttar in på plan 6 med ett helt nytt laboratorium.

Det nya lungfunktionslaboratoriet ligger i lungavdelningens lokaler och är ett välkommet tillskott till utvecklingen av lungsjukvården. Förutom att det ger bättre utredningsmöjligheter, innebär lokaliseringen att samverkan mellan Allergicentrum, Lungmottagning, Lungavdelning, Lungfunktionslaboratorium och lungforskningen underlättas. Det kan snabba upp utredningarna, till nytta för våra patienter och utgör också en tydlig markering av viljan och strävan från sjukhuset att stärka detta område.

- Nu kan vi på ett bättre sätt samordna arbetet kring patienten, säger docent Per Gustafsson, som ansvarar för utvecklingen av lungfysiologin vid KSS. Olika specialister och personalkategorier finns nu nära varandra och kan lätt diskutera och snabbt lösa problem och frågeställningar. För personalen innebär det också en stimulans och leder till kompetenshöjning genom större insyn i och förståelse för varandras arbete och olika aspekter på patientens problem.

- Den nya satsningen utgör en god grund för fortsatt utveckling av verksamheten, fastslår Per Gustafsson.

Vid KSS bedrivs forskning kring de små luftvägarnas betydelse för astma och KOL. KSS har kunnat bli ett nav i internationell forskning på detta område tack vare stödet till forskningen från FoU-enheten och de olika verksamhetsområdena.


 



Kontaktperson: Docent Per Gustafsson, tfn 0500-43 10 00


Läs meddelandet som PDF