Pressmeddelande
Från Skaraborgs Sjukhus
2009-06-04 09:20


Skaraborgsläkare har disputerat

Många års studier kring Oxfordprotesen har givit resultat


I fredags disputerade leg läkare Ulf Svärd med sin avhandling ”Long term results after partial knee arthroplasty with the Oxford knee” vid Sahlgrenska akademien. Ett resultat av många års engagerat arbete.
   - Det här har varit min livsuppgift i 26 år, säger en stolt Ulf Svärd som nu äntligen får lite välbehövlig semester.

 

Artros i knäleden är en av de vanligaste orsakerna till handikapp, särskilt hos äldre personer. Operation med konstgjord led vid broskförslitning i knäledens inre ledkammare kräver kort sjukhusvård och snabb rehabilitering, men valet av kirurgisk behandling mot Artros har varit omdiskuterat. Ulf Svärd har sin anställning som ortoped på Skaraborgs sjukhus där man använt Oxfordprotesen som ledersättning av inre ledkammaren sedan hösten 1983. Hittills har 1000 knäleder opererats på det sättet.

I sin studie tittar Ulf Svärd på patienter i olika åldrar med smärtsam broskförslitning i inre ledkammaren, som opererades med enkammarprotes enligt Oxfordmetoden. Sedan har en jämförelse gjorts för att se hur många knäleder som behövde opereras om efter 10 år med motsvarande serie av de som ursprungligen beskrev protesen. Kliniska och röntgenologiska bedömningar gjordes före operation, efter 3 månader samt efter 1-, 6-, 10-, 15- och slutligen 20 år efter operationen. Studien visar också hur protesen fungerade hos yngre patienter, hur långtidsresultat hos patienter som opererades för mer än 20 år sedan ser ut samt gör en bedömning av resultatet hos de patienter som behövde opereras om.
   - Det bästa under den här tiden har varit den kontakt jag har haft med patienterna, säger Ulf Svärd. Jag har ju följt många patienter så länge och har inneburit att vi har lärt känna varandra.

Resultaten visar att med korrekt indikation och noggrann kirurgisk teknik kan ledersättning av inre ledkammaren med Oxfordprotes anses som en definitiv behandling av artros i knäleden. Utöver att operationen kräver kort sjukhusvård och snabb rehabilitering, vilket ur hälsoekonomisk synpunkt är en stor fördel, slipper också patienten onödigt lidande. Efter lite ledighet kommer Ulf Svärd att fortsätta med sitt arbete.
   - Jag har en hel del artiklar på gång, berättar han. Sedan fortsätter jag naturligtvis också att studera resultat och som kan leda till finjusteringar.


 

Avhandling för medicine doktorsexamen vid Sahlgrenska Akademin. Institutionen för kliniska vetenskaper. Avdelning för Ortopedi.
Avhandlingens titel: Long term results after partial knee arthroplasty with the Oxford knee.
Avhandlingen försvarades fredagen den 29 maj 2009 klockan 13.00 i aulan SU/Sahlgrenska.



Kontaktperson: Ulf Svärd, leg läkare Telefon 0511 – 624 00 eller 0709-617880, e-post: ulf.svärd@vgregion.se
Jon Karlsson, professor, avdelningschef, Sahlgrenska Akademin Telefon 031 – 343 40 94 eller 0705-798755 e-post: jon.karlsson@vgregion.se


Läs meddelandet som PDF