Pressmeddelande
Från Skaraborgs Sjukhus
2008-10-29 15:30


Sammanträde med styrelsen för Skaraborgs Sjukhus 2008-10-29

Ny verksamhetsplan för Skaraborgs Sjukhus


Ny verksamhetsplan

I nästa års verksamhetsplan och detaljbudget ingår regionens effektiviseringskrav om 1 procent tillsammans med ett fortsatt processorienterat arbetssätt som de viktigaste delarna att arbeta med under 2009. Effektiviseringsarbetet för 2009 är redan påbörjat i samverkan med alla sjukhusets chefer. Dessutom pågår olika utvecklingsarbeten som ska effektivisera vårdprocesserna på kort och lång sikt. Utgångspunkten för arbetet är samverkan med hälso- och sjukvårdsnämnderna och den gemensamma ”Målbild 2012” som tagits fram under året.

Under 2009 fortsätter SkaS att på olika sätt öka tillgängligheten för att hålla garantitiderna för besök, utredning och behandling. Operationsavdelningen och IVA-avdelningen i Lidköping bedrivs i nya lokaler från årsskiftet. SkaS kommer dessutom fortsätta arbetet med att se över hur vi bäst nyttjar lokaler, utrustning och kompetens vad gäller planerade operationer. Ett annat viktigt arbete under året är att korta vistelsetiderna på akutmottagningarna och hitta nya lösningar som är mer individuellt anpassade.

Vårdöverenskommelser

Överenskommelsen om sjukhusvård mellan styrelsen för Skaraborgs sjukhus och hälso- och sjukvårdsnämnderna i Skaraborg är nu färdig. Under 2009-2010 sker satsningar bland annat inom hjärtsjukvården och den palliativa vården. Bukaortascreening införs för 65-åriga män, mammografiscreeningen utökas för åldersgruppen 70-74 år. Utöver detta tillkommer fosterdiagnostik enligt regionalt beslut och en satsning på  carotiskirurgi.
En särskild överenskommelse träffats avseende käkkirurgisk verksamhet.
Från och med 2009 kommer Hälso- och sjukvårdsutskottet att beställa rättspsykiatrisk vård genom ett speciellt uppdrag till SkaS.

Månadsrapport september

Månadsrapporten för september redovisades. Det ekonomiska resultatet är minus 23 mkr för september. Det är ungefär samma nivå som föregående månader vilket innebär att de kostnadsminskningar som planerats har haft god effekt. Prognosen för helåret ligger kvar på ett underskott motsvarande 30 mkr.

 



Kontaktperson: Sjukhusstyrelsens ordförande Lars Christer Jonson, telefon 0708-202035
Sjukhusdirektör Birgitta Molin-Mellander, telefon 070-5186069.


Läs meddelandet som PDF