Pressmeddelande
Från Skaraborgs Sjukhus
2015-02-02 15:25


Nya vårdplatser öppnas för att säkra vården


Skaraborgs Sjukhus har sedan en tid tillbaka haft mycket hårt tryck på vårdplatser. Detta sliter mycket hårt på våra medarbetare och för att underlätta och skapa mindre tryck i verksamheten har sjukhusdirektören beslutat att öppna upp drygt 20 nya vårdplatser inom kirurgi, ortopedi och medicin.

– Våra verksamhetschefer och enhetschefer har verkligen tagit denna uppgift på allvar och tillskapar nu ett antal vårdplatser som ger oss lite mer luft i systemet och att vi inte ska behöva ligga på bristningsgränsen, säger Lars Johansson, sjukhusdirektör. Jag är jättenöjd med den goda anda och det samarbetsklimat som vi har på Skaraborgs Sjukhus. Vi jobbar över gränserna och hjälps åt för patientens bästa. Nu hoppas vi att dessa åtgärder ska mildra det hårda tryck vi har i verksamheterna.

Har genomfört en analys

Kort om vad som sker:
• Sjukhusledningen har i dialog med berörda verksamhetschefer analyserat det senaste årets beläggningsstatistik samt överhettningssituationer. För att uppnå en vårdplatskapacitet som förebygger överbeläggningar, utlokaliseringar samt nödvändigheten av att öppna så kallade ”snurror” bemannade med redan hårt ansträngda medarbetare och till hög kostnad behövs enligt vår bedömning vissa förändringar göras.
• I och med att vårdavdelningar byggs om och flyttas finns även ett fönster av möjlighet vad gäller samlokalisering av verksamheter där så befinns lämpligt. Storlek på vårdavdelningar samt möjligheter till samarbete för effektiva bemanningslösningar kan skapas.

Goda möjligheter till samverkan

• Ortopedi Skövde – öka med 14 vårdplatser för att minska antalet utlokaliserade patienter. Detta skulle bland annat frigöra 6-7 vårdplatser på KAVA vilka då skulle bli disponibla för kirurgi och urologi. För att ge utrymme för fler ortopediska vårdplatser på plan 8 föreslås ÖNH flyttas till plan 5, där goda samverkansmöjligheter med kirurgin skapas.
• Medicin Skövde – öka med fyra (4) vårdplatser inom allmän internmedicin samt bemanna MAVA för att av egen kraft kunna öppna upp bufferten.
• Kardiologi Skövde – öppna ytterligare tre (3) vårdplatser på avdelning 32, för att bättre möta det ökande behovet av elektiva ingrepp samt på ett mer effektivt sätt skilja det planerade från det akuta flödet.

Ökat resursbehov

• Infektion Skövde – öppna ytterligare två (2) vårdplatser för infektionspatienter på avdelning 56.
• Palliativ vård – flyttar till plan 6, samordnas med palliativt team samt onkologi.
• Ovanstående förändringar innebär ett ökat resursbehov motsvarande cirka 14 sjuksköterskor samt 13 undersköterskor för utökade vårdplatser samt 3 ssk och 3 undersköterskor för utökad bemanning på MAVA. Även läkarresursen på allmän internmedicin och infektion kan behöva förstärkas. Vissa lokalförändringar och ny utrustning kan också krävas, men kostnader för detta är ännu inte analyserade.
• Kostnad för denna satsning ligger mellan 15-20 miljoner kronor. Detta är inga tillkommande kostnader utan de finns redan i form av övertidskostnader och kostnader för extrapass.



Kontaktperson: Lars Johansson, sjukhusdirektör, Skaraborgs Sjukhus, 0700-824434


Läs meddelandet som PDF