Pressmeddelande
Från Skaraborgs Sjukhus
2013-09-19 16:00


Styrelsemöte Skaraborgs Sjukhus:

Nybyggnation vid Skaraborgs Sjukhus och ekonomi i balans


Specialisttandvården i Skaraborg planerar att bygga nya lokaler vid Skaraborgs Sjukhus Skövde. I samband med det utökas även Skaraborgs Sjukhus lokaler för utbildning och visst administrativt stöd. Delårsrapporten för augusti visar på en prognos om ekonomi i balans för helåret 2013. Detta var två av de frågor som behandlades vid dagens styrelsemöte.

Nytt centrum för specialisttandvård och lokaler för utbildning

Specialisttandvården i Skaraborg planerar att bygga nytt i samverkan med Skaraborgs Sjukhus. I samband med detta byggs nya ytor för Skaraborgs Sjukhus utökade utbildningsuppdrag med bland annat läkarutbildning och lokaler för visst administrativt stöd. På detta sätt säkerställs lokaler för hållbar sjukvård och bättre möjligheter för en fortsatt effektiv PCB-sanering på Skaraborgs Sjukhus.

Styrelsen godkände förstudien som ligger till grund för det fortsatta arbetet. Slutligt beslut om byggnation tas av regionstyrelsen innan årsskiftet.

Delårsrapport pekar på nollresultat för helåret

Delårsrapporten som omfattar januari till och med augusti 2013 visar på ett överskott på 15,7 mnkr. Till största delen beror överskottet på det anställningsstopp som infördes i samband med åtgärder som startade 2012 för att Skaraborgs Sjukhus skulle komma i ekonomisk balans. En ytterligare bidragande orsak till överskottet är att det fortsatt är svårt att få tag i personal till den psykiatriska vården.

Totalt finns tolv verksamheter vid Skaraborgs Sjukhus. Fem av verksamheterna har en negativ resultatprognos för 2013. Detta gör att bedömningen för helåret för sjukhuset som helhet pekar mot ett nollresultat.

Tillfälliga kvällsmottagningar införs

Tillgängligheten till planerad vård har försämrats över sommaren och målen vad gäller kömiljard och vårdgaranti nås inte. 65 procent av patienterna kommer till ett första besök och får även behandling inom 60 dagar. 83 procent kommer till ett första besök inom 90 dagar och 87 procent får behandling inom 90 dagar. Nu har ett antal insatser påbörjats för att 60- och 90-dagarsmålen nås före årsskiftet.

-Det är självklart inte tillfredsställande att inte kunna ge vård inom tidsgränserna. Vi har haft en ansträngande sommar där vi inte kunnat göra andra operationer än de akuta och det har självklart påverkat. Nu inför vi bland annat kvällsmottagning för att kunna ta emot våra patienter, säger styrelseordförande Susanne Larsson. Jag kan också konstatera att fler sjukhus i regionen visar samma trend efter sommaren.

- Glädjande för oss och våra patienter  är att om vi tittar på den totala tiden som patienten tillbringar på sjukhuset, det som vi kallar total genomloppstid, så ligger SkaS i topp i regionen.

Minskat antal anställda

Antalet anställda har fortsatt anpassats till de ekonomiska kraven och samtidigt har en omorganisation genomförts. Dessa åtgärder har tillsammans medfört att antalet anställda minskat med 36 (tillsvidare- visstids- och timanställda). Antalet årsarbetare är 47 färre jämfört med samma period 2012. Nästan hälften av  dessa utgörs av chefer och icke vårdnära personal.

Bemanningsföretag

Läkare från bemanningsföretag har fram till augusti använts i mindre omfattning än tidigare år. För sjuksköterskor har bemanningsföretag använts för att klara sommarbemanningen och under hösten kommer sjuksköterskor anlitas för att hålla vårdplatser öppna. För både läkare och sjuksköterskor pågår aktiv rekrytering.
Inom vuxenpsykiatrin följer Skaraborgs Sjukhus fortsatt det regionala beslutet att inte använda bemanningsföretag.

Sjukfrånvaro

Under årets första åtta månader har den totala sjukfrånvaron minskat från 7,14 procent i januari till 4,3 procent i augusti. Det ansträngda personalläget under sommaren har inte resulterat i en ökad sjukfrånvaro. 

 

 



Kontaktperson: Ordförande för Skaraborgs Sjukhus: Susanne Larsson, tfn: 070-696 95 61
Vice ordförande för Skaraborgs Sjukhus: Mikael Wendt, tfn: 070-570 21 25 Sjukhusdirektör: Birgitta Molin Mellander, tfn 070-518 60 69


Läs meddelandet som PDF