Pressmeddelande
Från Skaraborgs Sjukhus
2009-02-04 17:00


Sammanträde med styrelsen för Skaraborgs Sjukhus 2009-02-04

Ökad patienttillgänglighet och intensivt kvalitetsarbete under 2008


Styrelsen för Skaraborgs Sjukhus beslutade att godkänna Årsredovisningen för 2008, som karaktäriserades av insatserna för att klara vårdgarantin, patientsäkerhetsarbete och det arbete som pågått för att utveckla ett processorienterat arbetssätt på SkaS.

Vid årsskiftet hade sjukhuset ett fåtal patienter som hade väntat längre än 90 dagar på besök och behandling. Extra insatser och de många framsteg som processorienteringen lett till under året, har bidragit till ökad tillgänglighet och vårdkvalitet. Samtidigt har det inneburit att Skaraborgs Sjukhus inte klarat av att nå den kostnadsminskning som krävdes för att nå en budget i balans. Resultatet blev -44,4 miljoner kronor, till stor del på grund av ökad vårdproduktion och de kostnader det förde med sig för bland annat läkemedel och bemanning.
 - Personalen har gjort ett fantastiskt jobb för att öka tillgängligheten, säger styrelseordförande Lars Christer Jonson. Vi i styrelsen är mycket nöjda det kvalitetsarbete som pågår på sjukhuset och med den goda vård som vi kan erbjuda Skaraborgarna.

Under 2008 har också samverkan varit ett nyckelbegrepp. Dels genom Skaraborgs Sjukhus medverkan i de olika utvecklingsprojekt som bedrivits inom närsjukvården men också genom engagemang i nätverket Hälsofrämjande Sjukhus. Under året har en rad utvecklingsarbeten dessutom pågått på sjukhuset i samarbete mellan olika professioner och verksamheter, i syfte att förbättra patientens väg i vården. Vidare ledde ett gott samarbete mellan berörda enheter till att patientsäkerheten inte äventyrades under vårens arbetsmarknadskonflikt.

Skaraborgs Sjukhus fick utmärkelsen ”Största förbättring av AVI-index” under 2008. Mätningen visar hur arbetsvillkoren i en organisation upplevs av medarbetarna. Bland annat mäts anställningstrygghet, kompetensutveckling och rehabiliteringsbehov. Sjukfrånvaron bland personalen har minskat under året från 6,7% till 6,5%. Det beror delvis att nya rutiner för rehabilitering nu följs utifrån en kartläggning som gjorts av rehabiliteringsprocessen.
 
Utifrån Västra Götalandsregionen vision ”Det goda livet”, har en strategin Målbild 2012 tagits fram under 2008, i samarbete mellan Hälso- och Sjukvårdsnämnderna, Primärvården och Skaraborgs Sjukhus. Strategin syftar till att främja god hälsa och motverka ohälsa, ge en vård av hög kvalitet och minimera de upplevda gränserna inom vården.
- Vårt ekonomiska läge är bekymmersamt, men samtidigt kopplat till de insatser vi gjort för att nå vårdgarantin, kommenterar Lars Christer Jonson. Nu måste vi fortsätta arbeta processorienterat, långsiktigt och i samverkansarbetet med Målbild 2012, för att på ett effektivt och kostnadsmedvetet sätt fortsätta erbjuda en vård av högsta kvalitet.



Kontaktperson: Styrelsens ordförande Lars Christer Jonson, tel: 0708-20 20 35


Läs meddelandet som PDF