Pressmeddelande
Från Skaraborgs Sjukhus
2008-10-15 14:30


Portugisisk specialist på rysk operationsmetod gästar KSS


Kärnsjukhuset i Skövde har denna veckan besök av en framstående ortopedkirurg från Garcia da Horta-sjukhuset i Lissabon. Han kommer att medverka vid flera komplicerade operationer av frakturer och tillför kompetens som innebär en fortsatt utveckling av den mycket speciella Ilizarovmetoden som ortopedkliniken på KSS använder sedan ett antal år tillbaka.

Dr Nuno Craveiro Lopes är klinikchef på Garcia da Horta-sjukhuset i Lissabon. Just nu besöker han KSS som gästoperatör på ortopedkliniken. Dr Lopes är en framstående ortopedkirurg med stor erfarenhet av behandlingar med externfixation. Under vistelsen på ortopedkliniken kommer han att medverka vid tre avancerade operationer med Ilizarovapplikation. Dr Lopes har flera internationella titlar, bland annat är han ASAMI president (Association for Study and Application of Method of Ilizarov).

- Vi är väldigt glada och stolta över att Dr Lopes besöker oss här på KSS, säger Telmo Ramos, överläkare på ortopedkliniken och värd vid besöket. Dr Lopes är en mycket framstående ortopedkirurg som har specialiserat sig på Ilizarov metoden. Hans besök tillför spetskompetens som innebär att vi kan fortsätta utveckla denna speciella metod som vi har arbetat med sedan cirka sex år tillbaka här på KSS.

För mer information och intervju med Dr Nuno Craveiro Lopes,
kontakta Telmo Ramos på telefon 0500-43 10 00 efter klockan 15.00 på torsdag eftermiddag.

Ilizarov - rysk metod med unika möjligheter

Ilizarovmetoden utvecklades i Ryssland under 1950-talet, men blev inte känd utanför landet förrän efter järnridåns fall. Metoden innebär att man, istället för öppen operation, gör en yttre fixation på benet – en Ilizarovapplikation. Denna görs med spända metalltrådar som fixerar frakturfragment. Metalltrådarna sammanbinds via kulleder i stålringar utanpå benet. Stålringarna kopplas till justerbara stålstavar.

Patienten kan gå på benet direkt efter operationen och under hela behandlingstiden oberoende av skadans svårighetsgrad. Metoden innebär minimal skada för patienten jämfört med andra typer av behandlingar och ibland kan en Ilizarovapplikation vara enda möjligheten att behandla komplicerade tillstånd som annars skulle vara omöjliga att åtgärda.



Kontaktperson: Överläkare Telmo Ramos, telefon 0500-43 10 00.
Inger Bergman, Informationsenheten, telefon 0500-43 10 71.


Läs meddelandet som PDF