Pressmeddelande
Från Skaraborgs Sjukhus
2010-11-24 16:30


Pressmeddelande efter sammanträde med sjukhusstyrelsen den 24 november 2010


Allt kortare väntetider för SkaS patienter

Under 2010 har arbetet med att bereda patienter tid för besök och behandling så fort som möjligt intensifierats. Antalet patienter som har väntat mer än 90 dagar på mottagningsbesök eller behandling har fortsatt att minska och nu får över 90 procent av patienterna sina sjukhusbesök och behandlingar inom maxgränserna för väntetider. Även om arbetet med att korta väntetiderna har resulterat i ökade kostnader, är resultatet per oktober 1,9 miljoner kronor och för året läggs en nollprognos.

- Detta är väldigt positivt för SkaS patienter konstaterar Lars Christer Jonson, sjukhusstyrelsens ordförande. Vi har fortsatta krav på effektivisering och balansering mellan kostnad och produktion i verksamheten, men vi har ett bra utgångsläge.

Överenskommelse mellan SkaS och hälso- och sjukvårdsnämnderna klar

Styrelsen för Skaraborgs Sjukhus godkände årets vårdöverenskommelser mellan SkaS och Hälso- och sjukvårdsnämnderna i Östra och Västra Skaraborg. Överenskommelsen för 2011 innehåller ett litet antal förändringar där medel har tillförts för att fortsätta utveckla hjärt- och strokesjukvården, där SkaS från och med 2010 bland annat utför PCI dygnet runt. Enligt beställningen utökas också uppdraget kring ablationer (metod för behandling av vissa hjärtrytmrubbningar, t ex förmaksflimmer) i samarbete med SU. SkaS har också fått ett utökat uppdrag när det gäller närsjukvården där bland annat projektet i Lidköping med närsjukvårdsteam ska utgöra ett gott exempel för övriga närsjukvårdsområden i Skaraborg. Under 2011 kommer arbetet med att skapa en gränslös vård i Målbild 2012 att fortsätta i samarbete mellan SkaS, Primärvården och Hälso- och sjukvårdsnämnderna.

- I år kan vi glädjas åt att vi har en överenskommelse som ger goda förutsättningar för att verkligen nå en verksamhet i balans med hjälp av rimliga effektiviseringskrav, säger Lars Christer Jonson.

Verksamhetsplanering och budget för 2011

Verksamhetsplaneringen och budget för 2011 är en beskrivning av hur sjukhuset kommer att arbeta med de mål och uppdrag som är beslutade av Regionfullmäktige. SkaS arbete under 2011 kommer fortsatt att karaktäriseras av ett processorienterat arbetssätt för att erbjuda en god vård till invånarna i upptagningsområdet. Ett framgångsrikt processorienterat arbete pågår inom läkemedelsområdet vilket medför att läkemedel kommer att få en lägre kostnadsutveckling.

Verksamhetsplanen fastställdes av styrelsen för Skaraborgs Sjukhus.

Ny modell för verksamhetsuppföljning

Styrelsen för Skaraborgs Sjukhus fick en presentation av ett nytt webbaserat arbetssätt, den portal för verksamhetsuppföljning, som ska införas på SkaS. Syftet med den nya portalen är att kombinera ett tydligt uppdrag med ett uppföljningsverktyg för cheferna och samtidigt synliggöra verksamheternas förbättringsarbete.

 - Uppföljning och mål hör ju ihop och jag tror att det här stödet till verksamheterna kommer att göra uppföljningen både lättare, strukturerad och framförallt synliggjord säger Lars Christer Jonson.

 

 

 



Kontaktperson: Sjukhusstyrelsens ordförande Lars Christer Jonson, tel 0708-20 20 35
Sjukhusdirektör Birgitta Molin-Mellander, tel 0705-18 60 69


Läs meddelandet som PDF