Pressmeddelande
Från Skaraborgs Sjukhus
2011-03-17 15:00


Pressmeddelande efter sammanträde med styrelsen för Skaraborgs Sjukhus 17 mars


Nytt Barn- och kvinnocentrum

Planer på att förändra lokalerna inom Barn- och ungdomsmedicin och Kvinnosjukvården på SkaS, har funnits under många år. Nya lokaler kan stödja ett mer familjeorienterat arbetssätt, men framför allt innebär ett nytt Barn- och kvinnocentrum en ökad kvalitet för patienterna.

- En förändring skulle vara väldigt positiv, säger Susanne Larsson, ordförande för styrelsen. Verksamheterna kan samlas, patientsäkerheten öka och lokalerna byggas upp utifrån patienternas och de närståendes behov.

Styrelsen för Skaraborgs sjukhus beslutade att förvaltningen ska gå vidare i investeringsprocessen där bland annat analysen ska kompletteras för att få ett underlag för fastställande av planerad inriktning för barn- och ungdomsmedicin och kvinnosjukvården inom SkaS. Förhoppningen är att nya Barn- och kvinnocentrum ska stå klart 2013.

Månadsrapport februari

Antalet patienter som väntar på att få sitt vårdbesök eller behandling inom ramen för vårdgarantin fortsätter att minska genom en allt bättre produktionsprocess.

Jämfört med övriga sjukhus i Västra Götalandsregionen klarar Skaraborgs Sjukhus de tidsmässiga gränsvärden som gäller för akutmottagningarnas väntetider bäst. För att också nå måltalet med väntetid på max 60 minuter till läkare, genomförs nu ett flertal åtgärder.

Resultatet är -4,2 miljoner kronor till och med februari, ett resultat som är bättre jämfört med samma månad 2010 och som beror på kostnader för köpt vård under 2010.

Patientsäkerhetsarbete

Styrelsen beslutade att anta SkaS patientsäkerhetsplan för 2011.

Under 2010 utvecklade Skaraborgs sjukhus ytterligare sitt systematiska arbete med patientsäkerhet och förebyggande arbete. Förbättringar som genomförts är till stor del ett resultat av utförda avvikelseregistreringar samt risk- och händelseanalyser.
Patientsäkerhetsplanen för 2011 har sin utgångspunkt i den nya patientsäkerhetslag som trädde ikraft 1 januari 2011 och Västra Götalandsregionens handlingsprogram för God Vård.

Sjukhusets systematiska patientsäkerhetsarbete består under året av flera aktiviteter inom olika områden där vårdrelaterade skador inträffar, exempelvis sårinfektioner efter operation, läkemedelsfel, fallskador, trycksår och nutrition. En ökad samverkan ihop med patienten kring vården är också ett prioriterat område att arbeta med under 2011. 

- Som patient ska man kunna känna sig trygg på sjukhuset och nu hoppas vi på att kunna se ännu fler förbättringar inom dessa områden under 2011 säger Susanne Larsson.


 



Kontaktperson: Ordförande för styrelsen för Skaraborgs Sjukhus: Susanne Larsson, tfn: 0706-96 95 61
Vice ordförande för Styrelsen för Skaraborgs Sjukhus: Mikael Wendt, tfn: 0705-70 21 25


Läs meddelandet som PDF