Pressmeddelande
Från Skaraborgs Sjukhus
2007-11-22 15:00


Pris för kvalitets- och förbättringsarbete på Skaraborgs Sjukhus


Inom Skaraborgs Sjukhus fortgår ständigt kvalitets- och förbättringsarbeten inom en rad olika verksamheter och specialiteter. Det är stora och små arbeten, ibland inom ett specialistområde och ibland i samarbete mellan flera områden.

I likhet med föregående år har SkaS även i år delat ut kvalitetspris och förbättringspris för bästa arbete. Kriterierna för kvalitetspriset är att de fyra perspektiven (patient, medarbetare, process och finans) beaktas. För Förbättringspriset är kriterierna nytänkande, dokumenterad patientnytta och spridningsmöjligheter.  Prissumman för kvalitetspriset är 50 000 kr och prissumman för förbättringspriset är 25 000 kr. Vinsterna ska användas för vidareutveckling och fortsatt kvalitets- och förbättringsarbete vid de vinnande enheterna.

Kvalitetspriset 2007
Vinnare av kvalitetspriset 2007 är Anestesiavdelningen, Postoperativa avdelningen och Psykiatrin vid Sjukhuset i Falköping. Motiveringen lyder: ”Genom att sätta patienten i centrum och fokusera på patientens flöde och inte på varje enhets revirområde har man lyckats att genomföra ett tvärprofessionellt processarbete.”

Syftet med arbetet har varit att öka tillgängligheten för ECT-behandlingar*. En av de åtgärder som vidtagits är en ökad medverkan i vården från psykiatrins personal genom att personal från avdelningen följer med patienten. Intervjuer med patienter har visat att detta medfört en ökad trygghet för patienten. Det förändrade arbetssättet har också medfört att antalet behandlingstillfällen per vecka närmast fördubblats och därmed har köerna försvunnit.


Förbättringspriset 2007
Vinnare av Förbättringspriset 2007 är Endoskopimottagningen på Kärnsjukhuset i Skövde. Motiveringen lyder ”Ett projekt som präglas av öppenhet från patientens första kontakt ned förbi pylorus**. Uppskattningen reflekteras bäst ur ett patientperspektiv. ” 

Syftet med arbetet var att förbättra tillgängligheten till gastroskopiundersökning (magsäcksundersökning). Arbetet har bland annat inneburit att man har infört så kallad ”Öppen Gastromottagning” som är en slags drop-in verksamhet tre eftermiddagar per vecka. Remisshanteringen har effektiviserats och från att ha haft en väntetid på tre till fyra månader till gastroskopier är väntetiden nu obefintlig.

 

 Vinnare kvalitetspris 2007 

Glada mottagare av Kvalitetspriset 2007 är Karina Djurberg, Irene Dalemo, Anna Blücher, Camilla Carlsson och Håkan Ganelind

 

Vinnare förbättringspris 2007 

Glada mottagare av Förbättringspriset 2007 är Karin Tenning och Uwe Reinhold.

Klicka på bilderna för att ladda ner högupplösta bilder.

* ECT-behandling (Elektro Convulsiv Terapi) är en elbehandling som innebär elektrisk stimulering av hjärnan för att framkalla en övergående ökning av hjärnaktiviteten, vilket i sin tur motverkar depression.

** Pylorus = nedre magmunnen



Kontaktperson: Kvalitetspriset: Håkan Ganelind, tel 0515 – 870 00, 0705-46 18 93
Förbättringspriset: Uwe Reinhold, Karin Tenning, Endoskopimottagningen, 0500 – 43 10 00


Läs meddelandet som PDF