Pressmeddelande
Från Skaraborgs Sjukhus
2014-09-23 08:05


Privatperson donerar pengar till ögonforskning vid Skaraborgs Sjukhus


Marcelo Ayala, läkare vid ögonklinken, Skaraborgs Sjukhus, bedriver olika forskningsprojekt om glaukom, grön starr. Nu tar denna forskning ett viktigt steg framåt.

En privatperson har donerat 100 000 kronor genom Svenska Glaukomförbundet. Pengar som enligt den anonyma donatorn är öronmärkta för Marcelo Ayalas projekt om genetisk undersökning av glaukompatienter.
− Vi känner stor tacksamhet gentemot Glaukomförbundet och den privatpersonen som har donerat pengar till våra projekt, säger Marcelo Ayala.

Ska undersöka gentest

Studien kommer att genomföras vid ögonkliniken, Skaraborgs Sjukhus. Forskningen syftar till att undersöka om man genom gentest kan förutsäga vilka patienter som kommer att få stora skador på grund av exfoliationsglaukom, som är en särskild aggressiv typ av grön starr. Hur pass fort synfältet försämras är individuellt och sannolikt kopplat till olika faktorer, bland annat gener.

Fakta

Grön starr, är den näst vanligaste åldersrelaterade ögonsjukdomen i världen. Den är en neurodegenerativ sjukdom, vilket innebär att synnerven långsamt förtvinar och gradvis påverkar synfältet negativt, vilket leder till synnedsättning. Det finns inget botemedel för glaukom och behandlingen syftar därför till att försöka bromsa sjukdomen.

Bild på Marcelo Ayala för fri publicering

Ange: Foto: Peter Johansson/Bild och Media



Kontaktperson: Marcelo Ayala, 0500-431000 (växel), ange personsökare: 2182.


Läs meddelandet som PDF