Pressmeddelande
Från Skaraborgs Sjukhus
2012-06-13 17:30


STYRELSEBESLUT: Vägen mot ETT Skaraborgs Sjukhus


 

Skaraborgs Sjukhus delar byter namn och arbetar med förslag som ska reducera kostnader med 120 miljoner kronor

Skaraborgs Sjukhus tar nu ytterligare ett steg på vägen mot att bli ETT Skaraborgs Sjukhus. Styrelsen beslutade vid sitt sammanträde den 13 juni att sjukhusens delar får nya benämningar. Kärnsjukhuset i Skövde, KSS, blir Skaraborgs Sjukhus Skövde, Sjukhusen i Falköping, Lidköping och Mariestad benämns med Skaraborgs Sjukhus Falköping, Skaraborgs Sjukhus Lidköping och Skaraborgs Sjukhus Mariestad.

- Vi har nu startat ett arbete som vi valt att kalla ”Vägen mot ETT Skaraborgs Sjukhus” - det är en viktigt signal som vi nu sänder. För att vi ska kunna utveckla vården med patienten i centrum, med en hållbar ekonomi på lång sikt, ska Skaraborgs Sjukhus från nu på allvar börja verka som ETT sjukhus. Vården utvecklas hela tiden och för att vi ska vara konkurrenskraftiga nu och i framtiden inom länssjukvården i Västra Götaland måste vi jobba enligt ”best practice”. Det innebär att vi ska göra det vi är bäst på - just där vi gör det bäst. Vi kan inte erbjuda alla behandlingar och ingrepp vid alla sjukhusdelar, säger sjukhusdirektören Birgitta Molin Mellander.

Styrelsen beslutade också vid sitt sammanträde 13 juni att ge sjukhusdirektören i uppdrag att gå vidare med framlagda förslag till åtgärder som ska reducera kostnader med 120 miljoner kronor. Beslut om genomförande av åtgärder blir det vid styrelsemötet den 20 september. Sedan tidigare finns beslut om att reducera kostnader med ca 100 miljoner kronor. De nya föreslagna åtgärderna görs för att Skaraborgs Sjukhus ska leverera ett nollresultat i årsbokslutet för 2012 – något som regionstyrelsen för Västra Götalandsregionen beslutade vid sitt möte i maj. Dessutom ska kostnadsreduceringarna bidra till att Skaraborgs Sjukhus ska ta höjd inför budgeten för 2013.

- Det är viktigt att känna till att de kommande åren inte kommer ge mer pengar i intäkter till Skaraborgs Sjukhus. Vi är ju helt skattefinansierade och eftersom Skaraborg som helhet minskar sitt befolkningsunderlag så minskar helt enkelt den bas ur vilken vi hämtar våra intäkter. Vi måste fortfarande producera den vård vi gör – men med mindre pengar. Därför är det viktigt att vi börjar jobba på nya sätt, säger Birgitta Molin Mellander.

Förslagen till de nya åtgärderna som benämns ”Vägen mot ETT Skaraborgs Sjukhus” har sitt ursprung i förslag som arbetades fram av den utökade ledningsgruppen under hösten 2011.

- Vi i styrelsen känner oss  trygga med att förslaget till åtgärderna har sin grund i verksamhetsledningen och har ett tydligt patientfokus. Nu är förslaget att vi exempelvis kommer samla mer dagkirurgi vid Skaraborgs Sjukhus Falköping, göra fler planerade operationer vid Skaraborgs Sjukhus Lidköping och akuta ingrepp koncentreras till Skaraborgs Sjukhus Skövde. Vi säkerställer kvaliteten genom att man blir opererad vid den del av sjukhuset som gör just de specifika ingreppen bäst, säger Susanne Larsson, ordförande för Skaraborgs Sjukhus.

Utöver samordning av opererande verksamheter kommer sjukhuset enligt förslaget arbeta mot att få en jämnare balans mellan sjuksköterskor och undersköterskor, utveckla närsjukvården, se över jour- och beredskapslinjer, samordna 24-timmarsvården inom barn- och ungdomssjukvården, samordna mottagningsverksamhet, arbeta på nya sätt med central administration och stab, stopp för hyrläkare, koncentrera all verksamhet till sjukhusorterna, skapa en chefstruktur som stöder förändringsarbete, minska behovet av lokaler med tio procent samt diverse mindre effektiviseringar. Alla förslag till åtgärder är tidssatta och det finns även en framräknad kostnadsbesparing per åtgärd.
 



Kontaktperson: Ordförande för Skaraborgs Sjukhus: Susanne Larsson, tfn: 070-696 95 61
Vice ordförande för Skaraborgs Sjukhus: Mikael Wendt, tfn: 070-570 21 25


Läs meddelandet som PDF