Pressmeddelande
Från Skaraborgs Sjukhus
2010-02-19 13:30


Forskare från Australien gästar Barn- och ungdomsmedicin på KSS

Samarbete för unik utveckling av metod för att mäta lungans små luftrör


Sedan tre veckor tillbaka har Barn- och ungdomsmedicinska kliniken vid Kärnsjukhuset i Skövde, KSS, besök av barnläkaren Paul Robinson från Childrens Hospital at Westmead, Sydney, Australien. Paul Robinson besöker regelbundet KSS och skriver då en avhandling om små luftvägar hos barn och barnläkaren Per Gustafsson på Barn- och ungdomsmedicin är hans handledare.

Tillsammans arbetar Per Gustafsson, Paul Robinson och kollegan Birgitta Houltz som är lungfysiolog vid Sahlgrenska sjukhuset med att utveckla och förfina en metodik för att mäta lungvolym och funktionen i lungans små luftrör. Metoden kallas kväveutsköljning med syrgas och avslöjar sjukdomar i de minsta luftrören.

Den metod som gruppen vidareutvecklar har funnits länge, men i samarbetet har såväl nya tekniska lösningar som metodens tillförlitlighet utvecklats. Flera stora sjukhus i Sverige och i utlandet har visat intresse för deras arbete och vill nu ta del av metoden.

Under våren är man redo att testa metoden på såväl barn som vuxna och man kommer då i första hand att söka friska barn och vuxna som erbjuds att delta i undersökningarna för att ta fram normalvärden. På sikt kommer metoden att användas i rutinsjukvården på KSS och många andra sjukhus i Sverige.

Mer information

Per Gustafsson och Paul Robinson berättar gärna mer om sitt arbete. Paul Robinson är på KSS fram till och med tisdag, då han återvänder till Australien.

 

 



Kontaktperson: Barnläkare Per Gustafsson, Barn- och ungdomsmottagningen, KSS, tel 0500-43 22 57.


Läs meddelandet som PDF