Ambulanssjukvården utvecklas
Höstens första sammanträde med styrelsen för Skaraborgs sjukhus ägde rum på Ambulansstationen i Skövde och inleddes med information om ambulansverksamheten. Ambulanssjukvården har förändrats mycket under de senaste åren med bland annat ökad kompetens och vård i ambulanserna som följd. Framöver är bland annat fortsatt utveckling av samverkan med kommun och primärvård samt arbete med nya regionala tillgänglighetsmål prioriterade arbetsområden.
- Ambulansverksamheten och alla de kompetenta medarbetare som arbetar där, är ofta det allmänheten möter allra först i kritiska situationer, konstaterar styrelsens ordförande Susanne Larsson. Därför är det glädjande att se hur noggrant verksamheten följs upp och hur mycket positiv utveckling som sker inom området.
Delårsrapport med tema information och kommunikation
2011 har hittills präglats av att koppla samman de kortsiktiga åtgärder som behöver utföras med långsiktiga mål och arbete för att öka helhetssynen på Skaraborgs Sjukhus. Utbildningsinsatser har utförts inom bland annat ledarskap och förbättringskunskap och praktiska åtgärder för att skapa tydligare verksamhetsuppföljning och kommunikationsvägar har genomförts. Inom området information- och kommunikation ställer dagens teknik och informationsflöde stora krav på sjukvården. Olika aktiviteter pågår för att möta det ökande behov av information och kontaktmöjligheter som finns hos patienter, anhöriga och anställda. Det innebär bland annat utveckling av sjukhusets webbsidor och arbete med att förtydliga informationsutskick.
Skaraborgs Sjukhus har fortfarande bäst total tillgänglighet på akutmottagningarna i regionen. Även tillgänglighetsmålen för övrig vård klaras i stort sett inom satta tidsgränser. Efter en viss försämring under sommaren, har väntetiderna till besök och behandling minskat igen under september.
Hög kostnadsutveckling och fortsatt arbete
Prognosen är nu satt till -25 miljoner kronor för helåret. Resultatet för perioden är -22,7 och baseras bland annat på en högre kostnadsnivå för läkemedel, labanalyser, medicinskt material och hjälpmedel. En ökning av antalet anställda förklaras av att SkaS i år har anställt fler AT-läkare och PTP-psykologer än föregående år.
Olika åtgärder görs för att minska kostnaderna. Arbete med rak produktionsplanering, tillsammans med utvecklingsarbete kring bemanning och samarbete mellan de olika verksamhetsområdena ska öka tillgänglighet för patienterna, möta de kommande ekonomiska utmaningarna genom ett mer effektivt resursutnyttjande samt skapa arbetssätt med tydligare utgångspunkt i patientens vårdprocess.
- Kostnadsutvecklingen är en ännu större utmaning framöver än vi kunde förutse, säger Susanne Larsson. Jag känner mig ändå trygg med det arbete som görs på Skaraborgs Sjukhus för att komma tillrätta med underskottet och möta ytterligare åtgärdsbehov.