Pressmeddelande
Från Skaraborgs Sjukhus
2011-11-16 16:05


Sammanträde med Styrelsen för Skaraborgs Sjukhus


Vårdplatsutredning

Sammanträdet inleddes med att Styrelsen för Skaraborgs Sjukhus fick information om den vårdplatsutredning som gjorts i Västra Götalandsregionen. Under 2000-talet har antalet vårdplatser minskat i antal på sjukhusen och enligt rapporten klarar Skaraborgs Sjukhus beläggningssituationen bäst bland jämförbara sjukhus i Västra Götalandsregionen. Skaraborgs Sjukhus har relativt få överbeläggningar och utlokaliseringar, vilket innebär att de flesta patienterna får sin vårdplats på rätt avdelning och med rätt bemanning från början.

- Utredningsresultatet visar att vi idag har en relativt god flexibilitet och nyttjar resurserna gemensamt på ett bra sätt, både inom sjukhuset och tillsammans med kommunerna, kommenterar styrelseordförande Susanne Larsson. Nu har vi också ett bra underlag att utgå ifrån för att titta närmare på hur vi ska fördela vårdplatser och jobba med inflöde, utflöde och samutnyttjande. 

 

Månadsrapport för oktober

Trots att arbetet pågår med åtgärder för att minska den ekonomiska obalansen är resultatet  -26,8 mnkr för perioden. Kostnadsutvecklingen för oktober och sjukhusets produktion är fortsatt hög. Skaraborgs Sjukhus klarar att ge patienterna tid för besök och behandling inom i stort sett alla gällande garantigränser och arbete pågår för att få fram ytterligare åtgärder för att förbättra resultatet för året och skapa bättre förutsättningar inför kommande år.

 

Vårdöverenskommelse 2012

De nya vårdöverenskommelserna för vård och käkkirurgi mellan Hälso- och sjukvårdsnämnderna i Skaraborg och Skaraborgs Sjukhus godkändes av styrelsen. Överenskommelserna beskriver de uppdrag och den ersättning som nämnderna ger sjukhuset för 2012. Det regiongemensamma direktivet innebär att inga nya uppdrag ska ges i årets vårdöverenskommelser och att volymerna inom den beställda vården ska hållas på ungefär samma nivå som för 2011.

- Vi har ett viktigt gemensamt arbete framför oss konstaterar Susanne Larsson. När överenskommelserna är beslutade av alla parter behöver vi och nämnderna fortsätta ha en nära dialog under 2012 för att diskutera åtgärder för att nå en budget i balans senast 2013.

När åtgärds- och handlingsplanerna för 2012 är klara kommer också styrelsen att besluta om budget och verksamhetsplan för nästa år, under ett extrainsatt styrelsemöte den 20 december.

- Nu är vi överens om vilken vård vi ska erbjuda Skaraborgarna och att det även fortsättningsvis ska vara en god vård av hög kvalitet, förklarar Susanne Larsson.



Kontaktperson: Ordförande för Skaraborgs Sjukhus: Susanne Larsson, tfn: 0706 – 96 95 61
Vice ordförande för Skaraborgs Sjukhus: Mikael Wendt, tfn: 0705 – 70 21 25


Läs meddelandet som PDF