Pressmeddelande
Från Skaraborgs Sjukhus
2008-04-29 15:00


Sammanträde med sjukhusstyrelsen den 29 april


Delårsrapport efter mars månad

Bilaga: Delårsrapport (obs ny version)

Vårdgaranti

Många verksamheter har uppnått målet för vårdgarantin, dvs att erbjuda besök eller behandling inom tre månader, medan andra har en bit kvar. En redovisning av antal väntande till mottagning och behandling visar att ytterligare en förbättring av väntelistkvoten har skett från föregående månad. Från 84 till 87 procent för mottagning och från 80 till 85 procent för behandling. För att uppfylla vårdgarantin har extra mottagningar och ett utökat antal operationer utförts liksom köp av vårdtjänster.

Verksamhetens utveckling

Med hjälp av statliga stimulansmedel har ett antal utvecklingsprojekt initierats. Bland annat har ett äldrevårdsteam bestående av läkare och specialistutbildade sjuksköterskor, inom ramen för närsjukvård i västra Skaraborg, påbörjat ett arbete för att med hjälp av utbildningsinsatser och hembesök utveckla vården av multisjuka äldre patienter i avancerad sjukdomsfas.

Barn- och ungdomspsykiatrin är ett prioriterat område. Här pågår flera projekt som finansieras av statliga stimulansmedel, till exempel har effektivisering av remisshantering och utredningsförfarande för att korta tider för neuropsykiatriska utredningar genomförts. Dessutom pågår bland annat arbete med att ta fram en mål- och handlingsplan för att motverka psykisk ohälsa hos barn och ungdom i Skaraborg. Arbetsgrupper bestående av representanter från sjukhus, primärvård, skola och kommun har inlett arbete med att ta fram förslag.

Inom samtliga verksamheter pågår åtgärder för att effektivisera verksamheten och nå budgetbalans. Trots vidtagna åtgärder bedöms att sjukhuset har svårt att nå budgetbalans för året. Orsaker till detta är bland annat att kostnaden för ortopediuppdraget är fortsatt högre än vad som budgeterats, att akutflödena till akutmottagningarna har ökat och att föreslagna åtgärder inte får helårseffekt för 2008. Prognosen bedöms till ett underskott om 30 miljoner kronor.

Personalutveckling

Fredagen den 25 april fick SkaS ta emot utmärkelsen ”Största förbättring av, Arbetsvillkorindex,AVI®” som delades ut av NyckeltalsInstitutet AB.
SkaS fick ta emot priset som den organisation som sedan föregående år åstadkommit störst förbättring av sitt AVI. SkaS förbättrade resultatet på flera av nyckeltalen under 2007. Bland annat har förbättring skett inom områdena jämställdhet (ökning av antal kvinnliga chefer i relation till antal anställda kvinnor), personalansvar (minskat antal anställda per chef) samt rehabiliteringsbehov (minskning av långtidssjukfrånvaro).

Verksamhet sommaren 2008

Öppethållandeplan

Information lämnades om SkaS öppethållandeplan under sommaren inklusive sommaranpassning av ambulansverksamhet. Styrelsen godkände planen.

Samordning av servicefunktioner

Styrelsen informerades om den fortsatta samordningen av serviceverksamheter från sjukvården, primärvården, tandvården och handikappförvaltningen till Västra Götalandsregionens gemensamma serviceförvaltning – Regionservice. Den 1 april överfördes SkaS servicefunktioner: Transportservice, BoKa-central, Kostservice samt Driftservice vid Sjukhuset i Lidköping till Regionservice.

Övrigt

Remiss av Förslag till förändrat huvudmannaskap för regionens syn-, hörsel- och dövverksamhet


Styrelsen för Skaraborgs Sjukhus har fått Förslag till förändrat huvudmannaskap för regionens syn-, hörsel- och dövverksamhet på remiss för synpunkter. Förslaget innebär en sammanhållen habiliterings- och rehabiliteringsverksamhet för syn-, hörsel- och dövverksamheterna i Handikappförvaltningen.

Styrelsen anser att det är tveksamt om en omorganisation i sig bidrar till en förbättring för brukare och närstående i syn- och hörselverksamheten, eftersom hänsyn bör tas till verksamhetens alla delar, såväl pedagogiska, den tekniska som den medicinska. Den föreslagna förändringen kommer, enligt sjukhusstyrelsen, att innebära en fortsatt splittring av syn-, hörsel- och dövverksamhet i regionen när det gäller huvudmannaskap.

 



Kontaktperson: Sjukhusdirektör Birgitta Molin-Mellander, telefon 0500-43 10 00, 070-518 60 69
Styrelsens ordförande Lars Roslund, telefon 0706-65 98 00


Läs meddelandet som PDF