Pressmeddelande
Från Skaraborgs Sjukhus
2007-09-20 13:00


Sammanträde med styrelsen för Skaraborgs Sjukhus 20 september 2007


Vid dagens sammanträde med styrelsen för Skaraborgs Sjukhus behandlades nedanstående ärenden.

Väntetider och vårdgaranti
Antalet patienter som väntat på behandling mer än 90 dagar, har sedan augusti 2006 minskat med 67 procent.

Alla barn och ungdomar som söker eller remitteras till barn- och ungdomspsykiatrin får nu tid för ett första besök inom tre veckor.

Ökade kostnader för vården
Årsprognosen för SkaS visar på en avvikelse på -40 miljoner kronor mot budget. De främsta orsakerna till det beräknade underskottet är läkemedel, bland annat cytostatika och reumatologiska läkemedel, kostnader för att nå vårdgarantin och köpta vårdtjänster inom bristområden. Löneavtal och ambulanssjukvårdens ökade bemanning har också bidragit.

Åtgärder för att möta de ökade kostnaderna har vidtagits och pågår kontinuerligt, exempelvis läkemedelsgenomgång enligt särskilt program, vakanshållning av tjänster, vårdplatsreducering, genomgång av schemamodeller, anställningsprövning/-stopp och en allmän restriktivitet och hushållning med resurserna.

Styrelsen ser allvarligt på den uppkomna situationen och har beslutat om ytterligare åtgärder på både kort och lång sikt.

För att möta kommande kostnadsökningar kommer sjukhusstyrelse och sjukhusledning att ta fram ett åtgärdsprogram. Patientperspektivet skall vara överordnat och utvecklingen bedrivas med stöd av förbättringsarbete och processinriktat arbetssätt. Arbetet kommer att påbörjas snarast tillsammans med beställarkansliet.

Ambulansorganisationen
Styrelsen har mottagit information om sommarens tillbud samt arbetet med att ytterligare utveckla den medicinska säkerheten inom ambulanssjukvården. Detta arbete fortsätter i samverkan med beställarna.

 

Bilaga: Delårsrapport augusti 2007


 



Kontaktperson: Sjukhusdirektör Birgitta Molin-Mellander, tel 0500-43 10 00, 070-518 60 69
Vice ordf Ann-Sofi Lodin, tel 0706-32 11 65


Läs meddelandet som PDF