Överenskommelser om hälso- och sjukvård samt detaljbudget
Vid sjukhusstyrelsens sammanträde igår behandlades bl a överenskommelser om hälso- och sjukvård 2008 samt detaljbudgeten. Detaljbudgeten har sin utgångspunkt i de uppdrag som ingår i överenskommelsen 2008.
SkaS uppdrag enligt överenskommelserna är att tillhandahålla specialistsjukvård av hög kvalitet för befolkningen i närområdet och i tillämpliga delar för befolkningen som helhet i ett regionperspektiv.
Som ersättning för 2008 utgår ersättning motsvarande 2 872 mkr. 25 mkr av det totala ersättningsutrymmet utgör kompensation för de kostnadssänkningar som kommer att krävas men inte får full effekt under 2008.
Särskilda utvecklingsinsatser under 2008 innebär att SkaS, kommer att utföra fler fetmaoperationer samt åta sig ett utökat uppdrag inom PCI-verksamheten (ballongvidgning av kranskärl). SkaS får också pengar för att investera i nya MR-kameror.
För att Skaraborgs sjukhus skall klara en budget i balans 2008 måste följande genomföras:
- kostnadssänkning motsvarande cirka 1 procent genom inre effektivisering
- ytterligare kostnadssänkning kommer att behövas och de åtgärdas i samråd med Hälso- och sjukvårdsnämnderna genom större effektiviseringar och vårdutbudsförändringar.
För att möjliggöra nödvändiga vårdutbudsförändringar har Sjukhusstyrelsen fått i uppdrag att, tillsammans med Hälso- och sjukvårdsnämnderna och styrelsen för Primärvården Skaraborg, ta fram en långsiktig plan för hur hälso- och sjukvården i Skaraborg ska utformas ur ett medborgarperspektiv. De möjligheter som finns i området ska tillvaratas och resurserna användas så effektivt som möjligt. Planen ska ta sikte på en målbild för hälso- och sjukvården i Skaraborg år 2012 och utgöra underlag för en långsiktig utveckling av hälso- och sjukvården i Skaraborg.
Akut vård
En viktig faktor för att utveckla en trygg akutsjukvård är en ambulanssjukvård med hög kompetens och god tillgänglighet tillsammans med en väl fungerande sjukvårdsrådgivning. I sjukhusets uppdrag för 2008 ingår bl a att skapa en högkvalitativ akutvård samt att i samverkan med Primärvården arbeta med flödet av akuta vårdsökande för att styra patienterna till rätt vårdnivå.
En aktivitetsplan för psykiatri har tagits fram som underlag för en långsiktig utveckling av psykiatrin och barn- och ungdomspsykiatrin är en prioriterad verksamhet inför kommande år.
Planerad vård
Invånarna ska kunna känna sig trygga i att vård finns när den behövs. Tillsammans med primärvård och kommunal hälso- och sjukvård ska vi tillförsäkra patienten en kontinuerlig och god vård i närområdet. Vi ska ta vara på våra gemensamma resurser, sprida kunskap, utbyta information och gemensamt verka för att utveckla vår kompetens och våra verksamheter.
När en patient behöver träffa specialistläkare ska besök ske inom tre månader och om behandling beslutas, ska denna erbjudas inom tre månader.
Vård i livets slutskede – palliativ vård
En regional strategi för palliativ vård har tagits fram i Västra Götalandsregionen och en lokal handlingsplan ska vara färdig i början av 2008. Strategin och handlingsplanen ska därefter, tillsammans med ett reviderat lokalt vårdprogram ligga till grund för sjukhusets arbete med att ge specifik palliativ vård samt vara en del i den palliativa vårdkedjan.
Utveckling av hälsofrämjande arbete
Under 2008 kommer vi att fortsätta utvecklingen av ett hälsofrämjande arbete. Sjukhusets resurser ska ses i ett större sammanhang, där kompetens, kunskap och lärande utvecklas och tas tillvara. Gemensamt med övriga vårdgivare inom hälso- och sjukvården ska vi arbeta för att stärka vår samverkan och därmed nå ett hälsofrämjande arbetssätt i hela vårdkedjan.
Genusperspektiv i vården
Jämställd vård innebär att kvinnor och män har tillgång till vård av god kvalitet på lika villkor. Genusperspektivet ska därför införlivas i alla delar av vårdens verksamheter och sjukhuset ska därför börja utveckla en metodik som gör det möjligt att belysa och analysera vården utifrån genusperspektiv.
Kvalitetsutveckling
Ett mål i SkaS kvalitetsplan är att kvaliteten i verksamheten värderas av våra patienter. Därför ska vi aktivt ta reda på patienternas behov och förväntningar och ha det som underlag i allt förbättringsarbete. Det innebär att vi kommer att samverka med såväl brukarorganisationer som presumtiva patienter för att utveckla nya tjänster inom ramen för vårt uppdrag.
Inbjudan till diskussion om palliativ vård
Med anledning av den senaste tidens diskussioner om den palliativa vården i Falköping och den oro som finns kring detta, beslutade styrelsen att bjuda in dem som har kontaktat oss i frågan till dialog kring vården i livets slutskede.