Pressmeddelande
Från Skaraborgs Sjukhus
2007-12-12 16:00


Sammanträde med styrelsen för Skaraborgs Sjukhus den 12 december


Befolkningsstrukturen i Sverige förändras kraftigt de närmaste decennierna. Antalet äldre ökar  samtidigt som antalet personer i verksam ålder minskar. Behoven av hälso- och sjukvård ökar, till detta kommer utvecklingen av en rad andra faktorer t ex utvecklingen av läkemedelskostnader och den medicinsktekniska utvecklingen.

För att möta denna kostnadsutveckling proaktivt för att även i framtiden kunna tillhandahålla en sjukvård av god kvalitet och hög tillgänglighet, har hälso- och sjukvården  i Skaraborg gemensamt inlett ett arbete med dessa frågor.


Effektivisering

Sjukhuset har i uppdrag att ta fram förslag på åtgärder för att möta det effektiviseringskrav på 1 procent som finns inskrivet i överenskommelsen som träffats för 2008 med Hälso- och sjukvårdsnämnderna. I uppdraget ingår även att kontinuerligt följa upp och säkra kostnadsminskningen inom de olika verksamheterna på SkaS.


Arbete på kort och lång sikt

Ett arbete med åtgärder för kostnadsminskning under 2008 och ett annat med syfte att skapa en målbild för hälso- och sjukvården i Skaraborg på lång sikt kommer att påbörjas i samverkan mellan Skaraborgs Sjukhus, Hälso- och sjukvårdsnämnderna/Hälso- och sjukvårdskansliet och Primärvården. Arbetet kommer att ledas av förvaltningscheferna för respektive förvaltning och styras av presidierna för sjukhusstyrelsen, hälso- och sjukvårdsnämnderna samt primärvårdsnämnden.

Förutom effektivisering med 1 procent behöver ytterligare kostnadsminskningar genomföras på kort sikt. En arbetsgrupp kommer att arbeta med detta under ledning av Skaraborgs Sjukhus. Gruppens arbete förankras i tjänstemannaorganisationen och politiskt i februari 2008.  

En arbetsgrupp, ledd av hälso- och sjukvårdskansliet, tillsätts också för det långsiktiga arbetet med att ta fram målbild för hälso- och sjukvården i Skaraborg 2012. Arbetet kommer att inledas snarast med gemensamma seminarier baserade på kunskap om vårdens framtida utmaningar och möjligheter.


Kompensation för merproduktion

Hälso- och sjukvårdsnämnderna i östra och västra Skaraborg har beslutat att tilldela Skaraborgs Sjukhus 25 miljoner kronor extra som kompensation för den merproduktion som sjukhuset haft under 2007.

 



Kontaktperson: Sjukhusdirektör Birgitta Molin-Mellander, telefon 0500-43 10 00, 070-518 60 69.
Styrelsens ordförande Lars Roslund, telefon 0706-65 98 00. Vice ordförande Ann-Sofi Lodin, telefon 0706-32 11 65.


Läs meddelandet som PDF