Pressmeddelande
Från Skaraborgs Sjukhus
2008-02-06 16:30


Sammanträde med styrelsen för Skaraborgs Sjukhus den 6 februari 2008


Årsredovisning 2007

Styrelsen beslutade att godkänna årsredovisningen för 2007

Kortare väntetider

Väntetiderna förbättrades radikalt under 2007. Inom verksamheterna hud samt barn- och ungdomsmedicin återstår viss väntetid utöver vårdgarantin på grund av läkarbrist och inom ortopedin kvarstår några förbättringsområden.

Nöjda patienter

Antalet klagomål till patientnämnden minskade med 10 procent jämfört med 2006. Mest minskade antalet klagomål gällande vårdgaranti och valfrihet, vilket kan härledas till det aktiva arbetet med att korta köer och öka tillgängligheten samt till omorganisationen där fler chefer finns närmare medarbetarna. Inom psykiatrin genomfördes mätningar av patientnöjdhet, vilka visade att 94 procent av patienterna var nöjda.

Offensiv verksamhetsutveckling

Offensiv verksamhetsutveckling bedrivs på olika nivåer inom SkaS. Basen har varit det fortgående dagliga förbättringsarbetet. Därutöver har ett antal förbättringsprojekt enligt Six Sigma-metodik genomförts till exempel inom ECT-behandling, Waranbehandling och kostnadsutveckling för hjälpmedel.

Hälsofrämjande Sjukhus

Det hälsofrämjande uppdraget har betonats i verksamheten under 2007. Arbete med att sprida kunskap om att förebygga sjukdomstillstånd har spridits till patienter och samverkanspartners. Skaraborgs Sjukhus har också under året beviljats medlemskap i nätverket för hälsofrämjande sjukhus.

Investeringar under 2007

Under året färdigställdes Barn- och ungdomscentrum i Mariestad; arbetet med nya och ombyggda lokaler i Lidköping har gått in i slutskedet. MR-investering pågår på KSS och SiL.

Ekonomiskt resultat och kostnadsutveckling

Trots att åtgärder för att motverka underskottet pågick under året, vilket gav en effekt på omkring 25 miljoner kronor, uppnådde inte SkaS målet för budgetbalans under 2007. Årets resultat är -41,3 miljoner kronor. Avvikelse mot budget, när hänsyn tagits till utnyttjande av eget kapital, är -25,3 miljoner kronor, vilket är mindre än 1 % av budgetomslutningen. De största avvikelseposterna var kostnader för läkemedel tillsammans med insatser för att nå vård- och behandlingsgarantin som bland annat krävde att bemanningsföretag anlitades.

Sjukhusets negativa resultat 2007 har vägts in i överenskommelsen med hälso- och sjukvårdsnämnderna för 2008. För att komma i budgetbalans kommer fokus att vara på:
- Inre effektivitet omfattande 25 miljoner kronor
- Större effektiviseringar som kan omfatta strukturella åtgärder
- Arbete med målbild för hälso- och sjukvården i Skaraborg 2012.

Rättspsykiatrisk enhet på Sjukhuset i Falköping

Styrelsen beslutade att godkänna underlag för rättspsykiatrisk enhet enligt regionala direktiv samt att skicka ärendet vidare till hälso- och sjukvårdsnämnderna för beslut om finansiering.



Kontaktperson: Sjukhusdirektör Birgitta Molin-Mellander, telefon 0500-43 10 00, 070-518 60 69
Styrelsens ordförande Lars Roslund, telefon 0706-65 98 00


Läs meddelandet som PDF