Pressmeddelande
Från Skaraborgs Sjukhus
2009-04-29 17:00


Pressmeddelande från styrelsen för Skaraborgs Sjukhus 29 april 2009

Sammanträde med styrelsen för Skaraborgs Sjukhus


Under första kvartalet har Skaraborgs sjukhus fortsatt att hålla vårdgarantigränserna inom de flesta områdena, men har ännu inte fått en minskning av de höga kostnaderna för bland annat bemanning. Styrelsen gav förvaltningen i uppdrag att återkomma med rapport om hur effektiviseringsarbetet säkrats genom att visa på ett trendbrott med en tydlig utplaning av antal anställda per april och en minskning efter sommaren. Styrelsen påpekar vikten av att klara detta åtagande inför 2010. Planeringen för nya rättspsykiatrin fortgår och styrelsen fick bland annat ta del av det moderniserings- och utvecklingsarbete som den psykiatriska vården står inför.

Delårsbokslut Mars

Styrelsen för Skaraborgs sjukhus tog del av delårsbokslutet för mars 2009, där periodens arbete bland annat har karaktäriserats av en fortsatt hög vårdproduktion. Styrelsen ser med stor tillfredsställelse på den fortsatt goda tillgängligheten i enlighet med vårdgarantin, men med oro på fortsatt höga kostnader för personal, bemanningsläkare och köpt vård. Resultatet för perioden är –32 miljoner kronor trots de effektiviseringsåtgärder som genomförts.

Arbetet med ytterligare kostnadsminskningar pågår särskilt vad gäller minskning av personalkostnaderna med 1,5 procent och ett generellt sparkrav på 1 procent genom olika förbättringsprojekt för att ge en effektivare verksamhetsplanering. Genom rehabiliteringsåtgärder och arbetet med att skapa en hälsofrämjande arbetsmiljö har de långa sjukskrivningarna minskat. Västra Götalandregionens revisorer har i sin granskning av Skas pågående processarbete, bekräftat sjukhusets arbetssätt och givit förlag på fortsatt arbete, något som nu arbetas in i årets processplan.

Information om redovisad ambulansstatistik

Sjukhusdirektören informerade styrelsen om den uppföljning som gjorts av de genomförda förändringarna i ambulansorganisationen. Förändringen innebar att resurserna fördelades mer jämt mellan östra och västra Skaraborg samt mer anpassat över dygnet, där en förstärkning av antalet ambulanser gjordes dagtid. Kommunerna samt Hälso- och sjukvårdsnämnderna i området har tagit del av utvärderingen, som visar att omfördelningen har medfört ökade möjlighet att nå verksamhetens mål i Skaraborgsområdet. Omfördelningen kan inte kopplas till några medicinska incidenter utan har istället bidragit till att verksamheten klarat en 10 procentig ökning av antalet uppdrag under det senaste året. Dessutom uppnåddes en jämn fördelning mellan östra och västra Skaraborg samt en effektivare beläggning av ambulansbilarna.  Hälso- och sjukvårdsnämnderna kommer även fortsatt att ta del av den löpande utvärdering som görs av ambulansverksamheten enligt en överenskommen mall. 

Information om beredskapsorganisation på Sjukhuset i Falköping

Med anledning av att beredskapsorganisationen på Sjukhuset i Falköping ifrågasatts genom media, fick styrelsen information angående rutinerna på sjukhuset och hantering i det aktuella ärendet.

På sjukhuset i Falköping utförs planerad vård inom medicin, kirurgi och ortopedi samt akut och planerad psykiatrisk vård. I den planerade vården på sjukhuset i Falköping omhändertas endast patienter i stabil sjukdomsfas. All personal har specifik utbildning för att kunna omhänderta plötsliga akuta sjukdomsfall så som hjärtstopp eller slaganfall.

Utanför ordinarie arbetstid finns läkare i beredskap för att kunna ge direkta råd per telefon och för att inställa sig inom 30 minuter om så behövs. Läkare finns på plats dygnet om för den psykiatriska akutvården.

Ambulansens roll är att transportera patienter till, från och mellan sjukhus samt att erbjuda bästa möjliga vård under den pågående transporten.

Beredskapsgraden på sjukhuset i Falköping följer den praxis som finns och används för mindre sjukhus som har verksamhet med planerad vård. Eftersom organiseringen av jourlinjerna belysts under den senaste tiden, går chefläkarna på Skaraborgs sjukhus nu igenom frågan i olika perspektiv, så att den medicinska säkerheten är säkerställt fullgod.

Föredragningar om endoskopi-processen och den psykiatriska verksamhetens utveckling

Gösta Göthlund, verksamhetschef för internmedicin Falköping, berättade om de förbättringsprojekt som pågår inom verksamhetsområdet. Informationen gällde bland annat den utökade verksamheten för endoskopi (undersökning av mage och grovtarm) som planeras i Falköping och de interna vårdprocesserna kring öppen retur och arbete med blodförtunnande medicin.

Sten Magnusson biträdande verksamhetschef och projektledare för den planerade förändringen inom rättspsykiatrin informerade om Skaraborgs del av den förändrade rättspsykiatrin inom Västra Götalandsregionen. Förändringen innebär både en nybyggnation med utökat antal vårdplatser och förändrat arbetssätt.

 


 



Kontaktperson: Styrelsens ordförande Lars Christer Jonson, tel: 0708-20 20 35
Sjukhusdirektör Birgitta Molin-Mellander, tel: 070-518 60 69


Läs meddelandet som PDF