Pressmeddelande
Från Skaraborgs Sjukhus
2012-11-09 12:00


"Simuleringsakuten" tränar insatser på svårt skadade patienter


Med hjälp av en patientsimulator tränar personalen på Akutmottagningen, Skaraborgs Sjukhus Skövde, akut omhändertagande av svårt skadade patienter. Målet är att genom att sätta in rätt åtgärder tidigt minska antalet dygn på intensivvårdsavdelning och därigenom minska både patientlidande och vårdkostnader. Det är också ett sätt att upprätthålla kompetensen hos akutmottagningens sjuksköterskor och läkarna som ingår i teamet.

Sedan i april i år har personalen på Akutmottagningen en patientsimulator, dvs en avancerad docka i vuxenstorlek, för avancerade övningar i omhändertagande av traumapatienter, dvs svårt skadade patienter. Dockan är konstruerad så att man via en dator kan programmera in symptom, kommunicera med den, höra hjärtljud, ge mediciner och avläsa reaktioner på olika insatser. Deltagarna i en övning tar hand om simulatorn som om den vore en riktig patient, de ger intravenösa läkemedel, intuberar, sätter dränage eller annan behandling. Simulatorn styrs av en sjuksköterska som ställer in reaktioner och svar på givna behandlingar.

I Västra Götalandsregionen utförs denna typ av simuleringar endast på Sahlgrenska Universitetssjukhuset Östra i Göteborg och på Skaraborgs Sjukhus Skövde.

För att planera och genomföra övningarna har en arbetsgrupp med namnet Simuleringsakuten bildats. Gruppen består av fyra sjuksköterskor från akutmottagningen och två anestesiläkare från Anestesi/Operation/IVA. De planerar olika simulerade fall och styr även dockan så att den reagerar på ett autentiskt sätt vid behandling.

Projektet är delvis finansierat av EU projektet, OVIEL*.

Traumaveckor

Under fem veckor i höst genomförs tio multitraumasimuleringar med tvärprofessionellt traumateam i autentisk miljö. Drygt 90 personer kommer då att ha fått träning i traumaomhändertagande.

 

Media inbjuds till visning

Media hälsas välkomna till visning av patientsimulatorn och hur akutmottagningen tränar traumabehandling:

Tid: Onsdagen den 14 november, kl 14.00.

Plats: Akutmottagningen, Skaraborgs Sjukhus Skövde.

Anmälan: Anmäl gärna till Stellan Ahlström, 0500-43 10 00,
e-post: stellan.ahlstrom@vgregion.se om du vill delta i visningen.

 

*) Läs mer om OVIEL



Kontaktperson: stellan.ahlstrom@vgregion.se


Läs meddelandet som PDF