Pressmeddelande
Från Skaraborgs Sjukhus
2008-05-20 16:00


Sjukhuset i Lidköping i strejk - Lidköpingspatienter får vård på KSS och SiF


Då parterna i vårdkonflikten inte har kommit fram till någon överenskommelse, har den varslade strejken vid Sjukhuset i Lidköping (SiL) nu trätt i kraft.

Samtliga avdelningar är stängda och 65 patienter som behöver fortsatt sjukhusvård har flyttats till KSS och Sjukhuset i Falköping (SiF), där de mottagande avdelningarna har förstärkt sin bemanning. Överflyttningen, som påbörjades redan i fredags, har gått bra.

Transporterna har till största delen kunnat utföras med Jumbolans som har möjlighet att transportera såväl liggande som sittande patienter, ambulans och sjuktransportbil.

För en specificerad grupp svårt sjuka i Lidköpingsområdet finns reserverade vårdplatser som står öppna för patienter som vårdas hemma, men som vid försämring har rätt att omgående komma till sjukhuset, så kallad ”öppen retur”. Dessa platser finns kvar även under strejkperioden och personal finns på plats för att ta hand om dem.

SiL:s mottagningar drivs med reducerad verksamhet och den som har fått en kallelse till besök eller behandling ska gå dit som planerat om inte annat har meddelats.

Akutmottagningen i Lidköping stängde redan kl 7.30 i morse och akut sjuka hänvisas till akutmottagningen på KSS, där en förstärkning av personalstyrkan har gjorts. Belastningen under förmiddagen har motsvarat det vi förväntat oss och har planerat för. 

Ambulanstransporter med skadade och svårt sjuka patienter dirigeras av SOS-Alarm, i första hand till Kärnsjukhuset i Skövde, men kan även styras till det sjukhus som är närmast.

- Än så länge har vår planering fungerat tillfredsställande och vi har kunnat ta emot de patienter som är i behov av vård på ett säkert sätt, säger sjukhusdirektör Birgitta Molin-Mellander. Skaraborgarna verkar också ha förståelse för situationen och söker vård på annan nivå så långt som det är möjligt.

- Vi hoppas ändå på en lösning snarast med tanke på att köerna till planerade behandlingar ökar för varje dag som går och snart har vi sommarperioden här med reducerad verksamhet för att all personal skall få den ledighet som alla så väl behöver.

 



Kontaktperson: Informatör Inger Bergman, 0500-43 10 71


Läs meddelandet som PDF