Pressmeddelande
Från Skaraborgs Sjukhus
2007-05-31 16:00


Sjukhusstyrelsens sammanträde 31 maj


Vid sammanträde med styrelsen för Skaraborgs Sjukhus idag, behandlades nedanstående ärenden:

Förtätad månadsrapport april 2007

Sjukhusstyrelsen beslutade att godkänna den förtätade månadsrapporten per den 30 april 2007.

Ekonomisk rapport
Det ekonomiska resultatet efter april visar på en fortsatt hög kostnadsnivå och en budgetavvikelse på -10 miljoner kronor efter användande av eget kapital för bl a fortsatt införande av datoriserad patientjournal. Inom samtliga områden pågår åtgärder för att nå budgetbalans. Exempel på dessa är genomgång av läkemedelsförskrivning och sortimentsanalys, översyn av arbetsscheman, anställningsrestriktioner och fortsatt fokus på kvalitetsbristkostnader. När vårdgarantin har uppnåtts förväntas även ett minskat behov av köpta vårdtjänster.

Vårdgaranti och tillgänglighet
Sedan den nationella vårdgarantin infördes i november 2005 har SkaS minskat antalet patienter som väntat mer än 90 dagar på ett första planerat läkarbesök med 74 procent.

Extramottagningar genomförs under våren inom ett flertal områden, t ex öron, ortopedi och hud för att klara vårdgarantikravet. Rutinerna för arbetet med vårdgaranti och valfrihetsvård har effektiviserats och vi beräknar därigenom att kunna minska antalet köpta vårdtjänster.

Sjukhusstyrelsen representerad i närsjukvårdens samverkansgrupper

Sjukhusstyrelsen beslutade att utse representanter från sjukhusstyrelsen till de politiska samverkansgrupperna inom de fyra närsjukvårdsområdena. I samverkansgrupperna ingår även ledamöter från hälso- och sjukvårdsnämnderna, primärvårdsstyrelsen, samt från kommunernas nämnder/styrelser.

Samrådsgrupp för patientupplevd kvalitet
Styrelsen utsåg även representanter till Kvalitetsforum vid Skaraborgs Sjukhus. Kvalitetsforum är styrelsens interna samrådsgrupp för patientupplevd kvalitet. I gruppen ingår representanter för styrelsen samt tjänsteman från Skaraborgs Sjukhus.

Beslut om investering i MR-kameror

Under 2006 genomfördes ett antal åtgärder för att minska köerna till MR-undersökningar. Hösten 2006 tog styrelsen för Skaraborgs Sjukhus beslut om att öka kapaciteten för diagnostik med MR-kamera. En analys och nyttokalkyl visade på ett stort och ökande behov av undersökningar. Behovet av ny utrustning bedömdes till tre MR-kameror. Den största nyttan för patienterna består främst i förbättrade diagnostikmöjligheter och att metoden är en icke strålningsgivande undersökning. Utvecklingen inom MR-diagnostiken har inneburit att undersökningar med ny utrustning dessutom mer än halverar undersökningstiden, vilket innebär att fler patienter kan undersökas och undersökningen tar kortare tid för den enskilde patienten. Idag finns två MR-kameror inom SkaS, en på KSS från 1994 och en i Falköping från 1997. Enligt förslaget skall två av de nya kamerorna placeras på Kärnsjukhuset i Skövde och en på Sjukhuset i Lidköping.

Styrelsen beslutade att godkänna investeringen, att ansöka om att få använda regionens alternativa investeringsmodell för att finansiera investeringen samt att ansöka om full finansiering för driftkostnaderna hos hälso- och sjukvårdsnämnderna i Skaraborg.

Laboratorieavtal

Sjukhusstyrelsen beslutade att förlänga entreprenörsavtal med Capio Diagnostik AB gällande laboratorietjänster.

Frågor besvaras av:

Sjukhusdirektör Birgitta Molin-Mellander, telefon 0500-43 10 00, 070-518 60 69.
Styrelsens ordförande Lars Roslund, telefon 0706-65 98 00.
Vice ordförande Ann-Sofi Lodin, telefon 0706-32 11 65.


Informationsenheten


Inger Bergman
Informatör



Kontaktperson: Lars Roslund, tel 0706-65 98 00.


Läs meddelandet som PDF