Pressmeddelande
Från Skaraborgs Sjukhus
2009-09-15 09:00


Pressmeddelande från styrelsen för Skaraborgs Sjukhus

Sjukhusstyrelsens sammanträde den 14 september


Styrelsens sammanträde hölls på Ambulansstationen i Skövde, efter en visning i de nya lokalerna.

Delårsbokslut augusti

Styrelsen för Skaraborgs sjukhus tog del av delårsrapporten för augusti 2009. Periodens arbete har bland annat karaktäriserats av de åtgärder som vidtagits för att nå en budget i balans. Trots det har effekten hittills uteblivit och resultatet för perioden är – 50 miljoner kronor.

Åtgärderna som vidtagits och som fortsatt gäller är anställningsstopp samt att restriktivitet råder när det gäller bemanningstjänster och inköp. Dessutom vidtas nu ytterligare åtgärder för att kostnadsminska i ett 10-punktsprogram. Programmet innebär att ett samlat SkaS ska arbeta intensivt i olika grupperingar och med olika områden för att framförallt öka samverkan mellan klinikerna. Det kan exempelvis leda till permanent vårdplatsminskning, förändrad arbetstidsförläggning av personal och att vissa verksamheter har gemensamma mottagningar. Trots en försämring av årsprognosen, bör alla åtgärder sammantaget ge goda förutsättningar för att minska kostnadsutvecklingen 2009 och ge verksamhetsområdena möjlighet att nå budget i balans 2010.

Både den korta och den långa sjukfrånvaron har minskat och tillgängligheten är fortsatt god till mottagning och behandling.

Överenskommelse om sjukhusvård 2010

Förslaget från hälso- och sjukvårdsnämnderna kring vårdöverenskommelsen för 2010 innebär att SkaS får ett effektiviseringskrav på en procent i enlighet med regionfullmäktiges budget. Åtgärder för att klara budget i balans ingår i de planerade åtgärderna i 10-punktsprogrammet.

 

 

 



Kontaktperson: Styrelsens ordförande Lars Christer Jonson, tel 0708-20 20 35
Sjukhusdirektör Birgitta Molin-Mellander, tel 070-518 60 69


Läs meddelandet som PDF