Pressmeddelande
Från Skaraborgs Sjukhus
2013-05-22 08:00


Dagens Medicin prisar SkaS, SU och primärvården

Skaraborgs Sjukhus får det prestigefulla priset Guldskalpellen 2013 - "Årets förnyare inom sjukvården"


Läkare på hudklinikerna Skaraborgs Sjukhus, Sahlgrenska Universitetssjukhuset samt primärvården i Västra Götalandsregionen får tidningen Dagens Medicins prestigefulla pris Guldskalpellen 2013 – ”Årets förnyare inom sjukvården”.

Priset tilldelas för forskningsprojektet där misstänkt hudcancer diagnostiseras med hjälp av specialanpassade mobilkameror. Tekniken kallas teledermatoskopi och projektet har pågått i drygt två år.


Rent praktiskt går tekniken ut på att en läkare på en vårdcentral tar en bild av ett misstänkt födelsemärke/prick där man behöver en bedömning av en hudspecialist. Bilderna skickas, tillsammans med information om patient och tumör, sedan med telefonen vidare för granskning av hudläkare. På detta sätt minskas svarstiden med upp till en månad.  Tiden till operation minskar också avsevärt för de med elakartad hudtumör.

Antalet svenskar som drabbas av malignt melanom, såväl som andra hudcancerformer, ökar årligen med fem procent så trycket på verksamheten är hårt och att då kunna förenkla diagnosförfarandet innebär en stor fördel för både patienten, vårdcentralen och sjukhusvården.

Totalt var det ett åttiotal nomineringar som kommit in till Dagens Medicin som delar ut priset för sjunde året i rad.

-Vi känner oss mycket hedrade över priset, säger Karin Terstappen, processchef för hudkliniken vid Skaraborgs Sjukhus. Vi ser att tekniken fungerar, vi kan ge snabbare besked vilket i sin tur kan resultera i en bättre prognos för den enskilde patienten.

Denna metod att remittera hudtumörpatienter från primävården till hudsjukvården är nominerad för ordnat införande i regionen, och ärendet är under utredning.

 

 



Kontaktperson: läkare/forskare Johan Dahlén Gyllencreutz, tel: 070-3573100


Läs meddelandet som PDF