Pressmeddelande
Från Skaraborgs Sjukhus
2014-09-03 13:43


Skaraborgs Sjukhus först med introduktionsprogram som ger undersköterskor fast jobb


Som första sjukhus i Sverige startar Skaraborgs Sjukhus ett strukturerat introduktionsprogram för nyutbildade undersköterskor. Programmet gör alla medverkande till vinnare; deltagarna får fast anställning och Skaraborgs Sjukhus får ny kompetens.

− Det är naturligtvis väldigt roligt att kunna presentera något nytt som är så positivt. Dels är då detta ett led i vårt arbete med den så viktiga kompetensförsörjningen och dels kan vi ge människor fasta jobb, säger Lars Johansson, sjukhusdirektör vid Skaraborgs Sjukhus.

Först i Sverige

Skaraborgs Sjukhus startar alltså, som första sjukhus i landet, ett strukturerat introduktionsprogram för nyutbildade undersköterskor, som genomgått gymnasieskolans vård – och omsorgsprogram 2014. Introduktionsprogrammet består av tio platser, där samtliga deltagare får fast anställning som undersköterska på Skaraborgs Sjukhus med avtalsenlig lön.
Programmet är varierat och består, bland annat, av tre placeringar på olika enheter inom Skaraborgs Sjukhus; psykiatri, kirurgi och medicin. Varje placering är på tre månader vardera.

Ger bred kompetens

− Under programmet får deltagarna handledning i omvårdnad av erfarna undersköterskor samt fördjupad kunskap inom olika ämnen, vilket kommer att ge dem en bred kompetens som ger  trygghet i undersköterskeyrket, berättar Peder Yderhag, HR-chef, Skaraborgs Sjukhus.
Två av de nytutbildade ungdomar som har sökt sig till introduktionsprogrammet är Hanna Lundell och Rasmus Legendi. De är båda nyfikna på vad som väntar.
− Det här upplägget känns spännande, att få prova på olika arbetssätt, det kommer att utveckla oss som människor. Sedan är det så klart bra att vi får fasta jobb, säger Hanna Lundell och Rasmus Legendi.

Fakta:

Strukturerat introduktionsprogram undersköterska

Programmet ger plats för tio tjänster på helårsbasis, som resulterar i  tillsvidareanställning på Skaraborgs Sjukhus med individuell lönesättningen utifrån fastlagda kriterier.
Programinnehåll:
• Tre tjänsteplaceringar under ett år – på samtliga sjukhusorter
• En obligatorisk placering inom psykiatri
• Det finns handledare på varje enhet
• Fördjupad yrkeshandledning via två mentorer
• Gemensam introduktion under två veckor

Högupplöst bild för fri publicering på undersköterskorna Rasmus Legendi från Mariestad och Hanna Lundell från Hjo. Ange: Foto: Bild och Media  



Kontaktperson: Peder Yderhag, HR-chef, Skaraborgs Sjukhus 070-082 35 53
Jan Nyman, kommunikationsenheten, Skaraborgs Sjukhus 0702-54 41 62


Läs meddelandet som PDF