Pressmeddelande
Från Skaraborgs Sjukhus
2014-12-15 10:22


Skaraborgs Sjukhus håller mycket hög nivå inom flera områden visar Öppna jämförelser


Skaraborgs Sjukhus håller mycket hög nivå i Västra Götalandsregionen inom flera områden. Till exempel vid strokebehandling, höftproteskirurgi och bröstbevarande ingrepp. Detta visar resultatet av Öppna Jämförelser inom sjukvården 2014.
−Jag tycker det är väldigt roligt och imponerande att våra medarbetare fortsätter att utveckla den goda vården på Skaraborgs sjukhus, säger Svante Lifvergren, kvalitetschef vid Skaraborgs Sjukhus. Resultaten visar att de gör ett fantastiskt jobb trots att vi haft några tuffa år med en hel del överbeläggningar och olika besparingskrav.

Strokepatienter får bra stöd

Det är en rad behandlingar som har granskats i den senaste rapporten och samtliga sjukhus i Västra Götalandsregionen (VGR) finns med i jämförelsen. Skaraborgs Sjukhus ligger bra till inom VGR, på flera områden.
Behandling av stroke: Skaraborgs Sjukhus Lidköping och Skövde utmärker sig positivt när det gäller att patienter får det stöd och den hjälp de behöver, vid blodtryckssänkande behandling, test av sväljförmåga samt att strokepatienter placeras rätt från början.

Lyckade ingrepp och snabb rehab

Höftproteskirurgi: Implantaten har lång livslängd och omoperationer på grund av komplikationer förekommer sällan. Dessutom utmärker man sig sedan tidigare gällande snabb rehabilitering vid höftprotesopertationer. Patienterna lämnar sjukhuset redan efter i genomsnitt ca 2,5 dagar inom Skaraborgs Sjukhus. Därför har Skaraborgs Sjukhus Lidköping fått i uppdrag att kraftigt utöka planerade operationer för denna patientgrupp.
Skaraborgs Sjukhus utmärker sig även när det handlar om lyckade ingrepp och ligger lågt i statistiken beträffande omoperationer vid ändtarmscancer, tjocktarmscancer och ljumskbråck.

Lidköping och Skövde i toppen

Skaraborgs Sjukhus Skövde och Lidköping ligger i topp bland regionens sjukhus vid bröstbevarande kirurgi samband med bröstcancer.
I rapporten finns också områden med utvecklingspotential. Skaraborgs Sjukhus har som konstant mål att bli ännu bättre och Öppna jämförelser är ett bra verktyg i det arbetet.

Analys och utveckling

− De data som presenteras i Öppna Jämförelser är ovärderliga för vårt kontinuerliga förbättringsarbete. Vi kommer nu att på djupet analysera alla data för att identifiera viktiga utvecklingsområden som viktig input för vårt förbättringsarbete under 2015, säger Svante Lifvergren
Folkhälsan i Västra Götaland är generellt sett god, men ojämlikt fördelad mellan kvinnor och män samt olika grupper i samhället. Det visar Öppna jämförelser folkhälsa som Socialstyrelsen, tillsammans med Sveriges Kommuner och Landsting och Folkhälsomyndigheten, offentliggjorde idag.

Fakta

Öppna jämförelser presenteras av Sveriges kommuner och landsting, SKL. I Öppna jämförelser kan du jämföra information om kvalitet, resultat och kostnader inom vissa verksamhetsområden som kommuner, landsting och regioner ansvarar för.



Kontaktperson: Svante Lifvergren, kvalitetschef, Skaraborgs Sjukhus, 070-643 30 81.


Läs meddelandet som PDF