Pressmeddelande
Från Skaraborgs Sjukhus
2014-09-16 15:21


Skaraborgs Sjukhus öppnar ny enhet för palliativ vård


Nu har Skaraborgs Sjukhus öppnat en ny palliativ slutenvårdsavdelning, Palliativa enheten, för patienter med obotlig sjukdom. Den är placerad i Skövde och är sjukhusövergripande. Avdelningen kommer att ha ett nära samarbete med Palliativa teamet.

Sjukhusstyrelsens ordförande, Susanne Larsson fick möjlighet att inviga det nyrenoverade våningsplanet som förutom Palliativa enheten inhyser kirurgens vårdavdelningar.
− Nu kan vi erbjuda patienterna vård i lokaler som uppfyller krav på säkerhet och omvårdnad. Det är klart att det känns riktigt bra, säger Susanne Larsson, som får medhåll av sjukhusdirektör Lars Johansson.
− Skaraborgs Sjukhus fortsätter att utveckla sin verksamhet på ett både viktigt och för många patienter välkommet sätt, säger Lars Johansson.

Högre personaltäthet

De patienter som är anslutna till det Palliativa teamet får nu möjlighet till vård vid den Palliativa enheten, som är sjukhusövergripande. En högre personaltäthet möjliggör att kunna möta och säkerställa de behov som finns inom palliativ vård dygnets alla timmar.
− Den nya enheten kommer att ge förutsättningar till ett utvecklat samarbete mellan öppenvård och slutenvård inom palliativ vård, säger Brigitte Zaidel, enhetschef för både teamet och enheten.

Åtgärdsavdelning

Palliativa enheten är en så kallad åtgärdsavdelning. Patienter anslutna till palliativa teamet kan här få hjälp med symtomlindring av varierad karaktär såsom smärta, illamående och oro. Vårdtiden kan variera från timmar till dygn beroende på patientens behov.
− Dessutom kan vi erbjuda rådgivning till patient, närstående och andra vårdgivare per telefon dygnet runt. Tack vare att Palliativa enheten tar över telefonservicen efter kontorstid då det palliativa teamet har slutat för dagen. Det är också en viktig förbättring, säger Brigitte Zaidel.

Text: Lars Rydberg och Brigitte Zaidel

Fakta

Palliativa enheten, Skaraborgs Sjukhus Skövde:
Vårdplatser: 8
Rum: 8
Personal: Tolv sjuksköterskor, åtta undersköterskor samt en läkare som delar sin tjänstgöring mellan Palliativa teamet och Palliativa enheten.. Kurator delar sin tjänstgöring mellan Palliativa teamet och Palliativa enheten. Tillgång till dietist.
Vård: En specialiserad palliativvårdavdelning, som är sjukhusövergripande, för vård av patienter med obotlig sjukdom.

Palliativ vård
Palliativ vård innebär vård av patienter med obotlig sjukdom samt vård i livets slutskede, där man har en helhetssyn på patientens olika behov. Palliativ betyder lindrande och målet med palliativ vård är att se till att den sista tiden i livet blir så bra och symtomfri som möjligt.

Högupplöst bild för fri publicering: Personalen vid den nya Palliativa enheten.

Ange: Foto: Peter Johansson/Bild och Media



Kontaktperson: Lars Rydberg, verksamhetschef K2, Skaraborgs Sjukhus 0500-431769
Brigitte Zaidel, enhetschef 0500-478525


Läs meddelandet som PDF