Pressmeddelande
Från Skaraborgs Sjukhus
2014-09-19 12:39


Omfattande arbete pågår för verksamhet i balans


Skaraborgs sjukhus styrelse behandlade vid sitt senaste möte delårsrapporten per augusti 2014.

Året har hittills varit ansträngt för medarbetarna inom sjukhuset. Tidigare års restriktivitet med färre medarbetare och höga akuta patientflöden har resulterat i en hårt belastad verksamhet. Situationen under sommarperioden löstes tack vare lojala medarbetare och chefer. Fokusgrupper har nu bildats för att se över arbetssättet inför längre semesterperioder, kallat ”Hållbar sommar”.

Nytillsatt fokusgrupp

− Men vi har även tillsatt en fokusgrupp som långsiktigt ska arbeta med kompetensförsörjning, rekryteringsfrämjande aktiviteter och utvecklat arbetssätt inklusive arbetstidens förläggning, säger sjukhusdirektör Lars Johansson.

Målet uppnåddes inte med att ha väntetider i balans före sommaren och under semesterperioden har akutvård och cancervård varit i fokus.

Extra insatser

− Sjukhuset jobbar nu för högtryck med åtgärder och mål för varje månad för att komma i ekonomisk och verksamhetsmässig balans under hösten. Extra insatser kommer att göras både inom egen verksamhet, men också genom köp av vård, säger Susanne Larsson, ordförande för Skaraborgs Sjukhus.

Deltider minskar

Korta fakta:
• Antalet deltider fortsätter att minska och medarbetare som erbjuds heltid har ökat.
• En fördjupad analys av vårdintäkterna har genomförts.
• SkaS förväntar sig nå sina tillgänglighetsmål före årets utgång.
• Sjukfrånvaron har ökat och det har genomförts en omfattande genomgång av samtliga långtidssjukskrivningar.

Prognosen för helårsresultatet är minus 26 miljoner kronor, vilket främst beror på fler årsarbetare, sommarens extra ersättningar och kostnader för bemanningsföretag.

 

Investeringar kräver nya lokaler

Styrelsen för Skaraborgs Sjukhus har vänt sig till regionstyrelsen med en begäran om att få använda 24 miljoner kronor av eget kapital. Skälet är att pågående ombyggnationer och sanering av PCB kräver fler evakueringslokaler än beräknat, därför har man köpt in en paviljong för att frigöra ytor för vård.

 

Begäran om tilläggsmedel

Styrelsen för Skaraborgs Sjukhus ser såväl utvecklingsområden som bristområden inom barn- och ungdomspsykiatrin/barn- och ungdomsmedicin, vuxenpsykiatrin samt den palliativa vården. Därför har man vänt sig till hälso- och sjukvårdsnämnderna västra och östra Skaraborg med en begäran om tilläggsmedel på 20 miljoner kronor.

 

Mottagningsbyggnaden behöver förändras…

Det har genomförts en behovsanalys som gäller förändring av mottagningsbyggnaden i Skaraborgs Sjukhus Skövde. Ombyggnadsförslaget för mottagningsblocket är att uppgradera sjukhuset med en struktur och gestaltning som, bland annat, är välkomnande, öppen och ljus, överskådlig och lätt att orientera sig i. Styrelsen för Skaraborgs Sjukhus godkänner behovsanalysen.

 

…liksom serviceblocket

Skaraborgs Sjukhus styrelse har även godkänt en behovsanalys som gäller omvandling av det så kallade serviceblocket. Omvandlingen föreslås i stora drag genomföras i tre steg:

1. Nybyggnad för operation och sterilenhet samt delar av pre- och postoperativa enheterna.

2. Ombyggnad av nuvarande operation för intensivvårdsavdelningen.

3. Ombyggnad av nuvarande intensivvård och radiologi för bild- och funktionsmedicin.

Ombyggnadsärendena går nu vidare till regionstyrelsen för beslut.



Kontaktperson: Ordförande för Skaraborgs Sjukhus: Susanne Larsson 070-696 95 61
Vice ordförande för Skaraborgs Sjukhus: Pär Johnson 0709-42 30 13 Sjukhusdirektör: Lars Johansson 0700-824434


Läs meddelandet som PDF