Pressmeddelande
Från Skaraborgs Sjukhus
2011-12-02 16:30


Stipendium för framgångsrik forskning till Per Gustafsson på Kärnsjukhuset i Skövde


Torsdagen den 1 december, fick docent Per Gustafsson på Barn- och ungdomsmedicinska kliniken vid Kärnsjukhuset i Skövde ta emot Stora SFFA*-stipendiet 2011 för sin forskning om de små luftvägarnas betydelse för astma. Prissumman var på 300 000 kronor och delades ut på Svenska Läkaresällskapets Riksstämma i Stockholm.

- Detta är väldigt roligt och kulmen på mer än ett kvarts sekels utvecklingsarbete som under de senaste 16 åren bedrivits vid Kärnsjukhuset i Skövde, säger Per Gustafsson. Vi har kommit långt och har fått stora kunskaper om hur man mäter funktionen i lungans små luftrör för att bättre kunna diagnostisera olika sjukdomar.

Störst betydelse, fram till idag, har metoderna haft för cystisk fibros där Per Gustafssons forskning har visat att man kan fånga upp avvikelser i lungfunktionen mycket tidigare hos barn och vuxna i alla åldrar. Det ger möjlighet för tidigt insatt behandling och bättre framtidsutsikter.

När det gäller astma, som kan delas in i olika typer som kräver individualiserad behandling, ger metoden besked om vilken typ av astma patienten har. Likaså är det möjligt att skilja ut om patienten har astma eller KOL. Forskningen har också gett ökade insikter om sambanden mellan inflammation och dysfunktion i de perifera luftvägarna.

Metoden kallas inertgasutsköljning, den är enkel för patienten och innebär bara normal andning. Den är minst lika känslig som datortomografi av lungorna och genom att den är många gånger känsligare än vanlig spirometri där man mäter hur mycket luft man kan blåsa ut på en sekund, kan den påskynda och förbilliga utvecklingen av nya läkemedel. Metoden kan användas på barn i alla åldrar, inklusive spädbarn.

Erfarenhetsutbyte och kunskapsspridning

Barn- och ungdomsmedicinska kliniken har nu startat ett nätverk för att dela erfarenheter med primärvården och sprida kunskap om de nya möjligheterna. Forskningsrönen kommer därmed att komma än fler patienter till del.

Metoden sprids också nationellt och internationellt till ledande sjukhus runt om i Sverige, Europa, Nordamerika och Australien.

Intimt forskningssamarbete pågår med flera ledande universitet utomlands. Doktorander från olika länder kommer till KSS för att göra delar av sina doktorsavhandlingar inom lungfysiologi. Under hösten tillbringar till exempel dr Florian Singer från Bern i Schweiz två månader i lungforskningslaboratoriet. 

Per Gustafsson

Docent Per Gustafsson är tillbaka på Kärnsjukhuset i Skövde med diplom och stipendium för sin forskning om de små luftvägarnas betydelse för astma. Den schweiziske läkaren Florian Singer gratulerar.

 

Vill du veta mer?

Kontakta gärna docent Per Gustafsson, Barn- och ungdomsmedicin, Kärnsjukhuset i Skövde, tfn 0500-43 22 57, för att få veta mer om hans forskningsarbete.

Länk till bild: Doc Per Gustafsson, Barn- och ungdomsmed, SkaS
Länk till bild: Doc Per Gustafsson, SkaS, Dr Florian Singer, Schweiz 
(Högerklicka på länken för att spara ner den på datorn.)

 

Bakgrund

Per Gustafssons forskning bygger på ett avhandlingsarbete som den förste chefen på barnkliniken vid Kärnsjukhuset, Bengt Kjellman, gjorde i Lund 1969 innan han kom till Kärnsjukhuset och startade barnkliniken. Per, som tog vid som barnlungläkare på KSS för 16 år sedan, fullföljer alltså en lång tradition av utveckling på Kärnsjukhusets barn- och ungdomsklinik.

FAKTA:

De sjukdomar som framför allt drabbar de små luftvägarna är KOL, cystisk fibros, och lungkomplikationer efter lungtransplantation och benmärgstransplantation. Vissa undergrupper av astma drabbar också de riktigt små luftvägarna.

Forskningen har stöttats av FOU-enheten vid Skaraborgs Sjukhus, FOU-rådet i Skaraborg (primärvården), Västra Götalandsregionen samt Hjärt- lungfonden.

*SFFA = Svenska Föreningen för Allergologi

 


 



Kontaktperson: Docent Per Gustafsson, tfn 0500-43 22 57


Läs meddelandet som PDF