Pressmeddelande
Från Skaraborgs Sjukhus
2012-03-20 16:30


Styrelsemöte och invigning av IVC - Interventionscentrum KSS


Styrelsen vid Skaraborgs Sjukhus har haft sitt andra styrelsemöte för året och i samband med mötet invigdes helt nybyggda IVC – interventionscentrum - på Kärnsjukhuset i Skövde. Enkelt kan verksamheten beskrivas som röntgenövervakad avancerad hjärt- och kärlkirurgi som är inriktad på samverkan mellan radiologi, kardiologi, kärlkirurgi och anestesi/operation. IVC vid Skaraborgs Sjukhus är Sveriges första verksamhet i sitt slag utanför universitetssjukhusen. Mer än 3000 patienter kommer varje år att få behandling vid IVC.

-Detta är  en stor stund för Skaraborgs Sjukhus. Efter många års planering står vi här idag med en verklig spetsverksamhet inom den specialiserade vården och det känns fantastiskt bra, sa Susanne Larsson, ordförande för Skaraborgs Sjukhus.

Efter det lämnade ordföranden över ordet till de fyra verksamhetscheferna för kirurgen, operation/anestesi, radiologi och kardiologi – varefter de pluggade in var sin strömkabel och efter det startade ordföranden symboliskt strömmen till IVC.

Från styrelsemötet:

Nedskrivning av prognos för helårsresultatet

Styrelsen beslutade skriva ned prognosen för resultatet för helåret till -45 miljoner kronor. Åttapunktsprogrammet som håller på att genomföras inom sjukhuset renderar ännu inte full effekt och med stöd av utfallet efter årets två första månader prognostiseras att Skaraborgs Sjukhus når halvvägs med effektivitetskravet på 100 miljoner kronor för 2012.  För 2013 gäller sedan budget i balans.
-Det arbetas för högtryck i alla verksamheter med att reducera kostnader. Att vända utvecklingen på kostnadssidan i en sådan här stor och omfattande verksamhet tar tid, men vi är helt klart på rätt väg, säger Susanne Larsson.

Pilotprojektet Serviceteam startar 2 april

Många arbetsuppgifter som inte är direkt vårdrelaterade utförs idag av vårdpersonal. Just nu pågår en förstudie inför ett pilotprojekt kallat ”Servicepaket” vid sjukhuset i Lidköping och Södra Älvsborgs Sjukhus. Projektets syfte är att utreda om Regionservice kan utföra kringtjänster som påfyllnad av förråd, patienttransporter, måltidsservice och städning i så kallade servicepaket av särskilda team. Pilotprojekten ska sedan ligga till grund för ett eventuellt införande av servicepaket på samtliga sjukhus i regionen. Styrelsen fattade beslut om att genomföra pilotprojekt Serviceteam och samtidigt förlänga projekttiden till 30 november.

 

Primärvårdens öppethållande på helgerna bör utökas

I ett remissvar till primärvårdskontoret gällande de krav som ställs på primärvården i Krav- och kvalitetsboken inför 2013 framför styrelsen bland annat;

  • För bättre planerad vård för patienten bör funktionen ”Specialist direkt” användas mer. Detta skulle minska onödiga besök på akutmottagningarna.
  • Skaraborgs Sjukhus vill, som man tidigare påtalat, att öppethållandet inom primärvården ska utökas till minst mellan kl 10.00 - 20.00 lördag, söndag och helgdagar. Detta skulle minska trycket på sjukhusens akutmottagningar.
  • Det måste förtydligas vilken kompetens som behöver finnas inom primärvården vad gäller psykiatrin.

Övriga beslut

Dessutom lämnade styrelsen remissvar på en motion kring förbättrad företagshälsovård för regionens anställda. Styrelsen påtalar behovet av möjlighet att använda utökade tjänster - utöver det regiongemensamma utbudet. 

Styrelsen fattade även beslut om Patientsäkerhetsplan för 2012 med en rad omfattande åtgärder för att ytterligare öka patientens säkerhet och delaktighet ur ett riskperspektiv kopplat till de processer som sker på sjukhuset.



Kontaktperson: Ordförande för Skaraborgs Sjukhus: Susanne Larsson, tfn: 0706 – 96 95 61
Vice ordförande för Skaraborgs Sjukhus: Mikael Wendt, tfn: 0705 – 70 21 25


Läs meddelandet som PDF