Pressmeddelande
Från Skaraborgs Sjukhus
2008-10-14 16:30


Utländska gästläkare på Barn- och ungdomsmedicin, KSS


Kärnsjukhuset i Skövde gästas just nu av två framstående läkare från USA respektive Australien. En barnlungläkare från Australien och en professor från USA kommer att medverka i samband med att Barn- och ungdomsmedicin sätter upp ett nytt lungfunktionslaboratorium. De kommer dessutom att vara med vid starten av forskningsstudier kring astma hos barn och KOL hos vuxna.

I samband med att Barn- och Ungdomsmedicin sätter upp ett nytt lungfunktionslaboratorium, har docent Per Gustafsson, som är barnläkare och lungfysiolog vid KSS, besök av barnlungläkaren Dr Paul Robinson från Westmead Hostpital i Sydney och professor Michael D Goldman, lungfysiolog och forskningsverksam vid University of Texas i El Paso.

Båda är här för att vara med om att starta forskningsstudier om betydelsen av lungans små luftvägar (bronkiolerna) vid astma hos barn och KOL hos vuxna. Det nya laboratoriet kommer att ha en unik kombination av nya metoder att studera dessa sjukdomar i detalj.

Förutom arbete med det nya laboratoriet samarbetar Per Gustavsson och hans utländska kollegor med att sammanställa flera vetenskapliga publikationer och undervisningsmaterial på området samt förbereder en konferens om olika metoder att mäta de små luftvägarna. Konferensen planeras till våren 2009.

För mer information och kontakt med gästläkarna, kontakta Per Gustafsson, Barn- och ungdomsmedicin, under onsdag förmiddag (15/10) på telefon 0500-43 10 00.


 



Kontaktperson: Docent Per Gustafsson, telefon 0500-43 10 00


Läs meddelandet som PDF