Pressmeddelande
Från Skaraborgs Sjukhus
2014-12-04 16:30


Utmaningar och en väg mot god utveckling för Skaraborgs Sjukhus


Den styrelse som de senaste fyra åren styrt Skaraborgs Sjukhus har haft sitt sista sammanträde för mandatperioden. Ordförande Susanne Larsson (S) inledde dagen med att inviga psykiatrins öppenvårdslokaler vid Skaraborgs Sjukhus i Mariestad.
−Jag är jätteglad över att så här precis i slutet av min ordförandegärning för SkaS kunna inviga våra fina lokaler i Mariestad. Detta är den sista delen i arbetet med att koncentrera psykiatrins mottagningar till sjukhusorterna, säger Susanne Larsson. Vi har nu skapat förutsättningar för bättre samverkansformer för våra medarbetare som grundar för ett ännu bättre omhändertagande av våra psykiatripatienter.

Strategi mot framtiden

Skaraborgs Sjukhus står inför utmaningar de närmaste åren bland annat vad gäller bemanning, behov av om- och nybyggnationer och strävan mot en ekonomi i balans. Sjukhusets strategi är, bland annat, att tillgodose behovet av specialistsjukvård, erbjuda en individanpassad sjukvård av hög kvalitet och stimulera en offensiv verksamhetsutveckling. Detta ska leda till att SkaS fortsätter utvecklas som ett sjukhus med hög medicinsk kvalitet och god omvårdnad, ekonomi och verksamhet i balans och är en attraktiv arbetsplats med goda utvecklingsmöjligheter.

Regionalt kopplade uppdrag

Detaljbudgeten för SkaS utgår från uppdragen i vårdöverenskommelsen med hälso- och sjukvårdsnämnderna i Skaraborg för år 2015. Den innehåller även regionalt kopplade uppdrag inom områdena för närsjukvård, produktionsplanering och psykiatriplan. I övrigt omfattar den en vårdvolym som är något justerad kopplad till de förändringar som skett som effektiviseringar och anpassning till regionala riktlinjer. Styrelsen beslutade anta förslaget till budget.

Förbättrad måluppfyllelse

Bland resultaten ses, efter oktober, en förbättring av måluppfyllelsen till första besök och behandling, liksom ledtiderna för akutmottagningarna. 
I oktoberresultatet märks ännu ingen effekt av höstens ekonomiska åtgärder. SkaS har bland annat för höga kostnader för bemanningsföretag. De nya åtgärdsplaner är framtagna för varje verksamhetsområde vilka bedöms ge ekonomisk effekt främst under 2015.

En glädjande ökning

Styrelsen fick även en presentation av SkaS sk kvalitetsindikatorer där det anges hur stor andel av patienterna som får lämplig vård med utgångspunkt från respektive diagnos och förutsättningar för varje patient. Här har SkaS ökat måluppfyllelsen inom de flesta av de knappt 40 kvalitetsindikatorer som finns.
Ett antal styrelseledamöter med ordförande Susanne Larsson i spetsen, avtackades för sin tid i styrelsen och önskades lycka till i vidare uppdrag av sjukhusdirektör Lars Johansson.



Kontaktperson: Ordförande för Skaraborgs Sjukhus: Susanne Larsson 070-696 95 61
Vice ordförande för Skaraborgs Sjukhus: Pär Johnson 0709-42 30 13 Sjukhusdirektör: Lars Johansson 0700-824434


Läs meddelandet som PDF