Pressmeddelande
Från Skaraborgs Sjukhus
2007-11-14 08:30


Utsträckt tid för utredning av rutiner vid bröstcanceroperationer


I oktober gav hälso- och sjukvårdsdirektören i Västra Götalandsregionen i uppdrag till sjukhusdirektören vid SkaS att kvalitetssäkra bröstcanceroperationerna vid Sjukhuset i Lidköping. Bakgrunden var att rutinerna för provtagning i samband med operation innebar en viss förlängning av den tid kvinnan är sövd. Detta fick stor uppmärksamhet i media och vi vill därför informera om hur processen framskrider.

Provtagning för att minimera ingreppet

Provtagning av den så kallade portvaktskörteln (sentinal node) är ett nytt hjälpmedel för att minimera kirurgiska ingrepp. Tills vidare har metoden huvudsakligen kommit till användning vid behandling av bröstcancer. Rutinerna för provtagning har utformats på något olika sätt vid olika operationsavdelningar beroende på sjukhusens förutsättningar.

Den metod som Sjukhuset i Lidköping under utvecklingsfasen valt har inneburit en förlängning av den tid som kvinnan är sövd. Det regionala sektorsrådet i kirurgi har tillsammans med hälso- och sjukvårdsdirektören pekat på denna brist i vårdkedjan och givit sjukhusdirektören uppdraget att kvalitetssäkra processen.

Utredningsgrupp tillsatt

En grupp bestående av den tillträdande sjukhuschefen för Sjukhuset i Lidköping Conny Andersson, områdeschef Roland Hansson, chefläkare Anders Hagman och chefläkare Stellan Dahlin har givits uppdraget att utreda frågan.

Gruppen konstaterar att bröstcancervården vid sjukhuset som helhet håller hög kvalitet med  väl utvecklade rutiner för diagnostik, behandling och uppföljning. Den nuvarande verksamheten är inte behäftad med några medicinska risker. Något skäl för att ur ett säkerhetsperspektiv under utredningstiden omdirigera dessa patienter till annat sjukhus föreligger inte. En sådan åtgärd skulle dessutom resultera i fördröjda behandlingar med därav följande oro och risker.

Den medicinska och tekniska utvecklingen inom bröstcancervården och dess kringfunktioner är stadd i en snabb utveckling. Nya diagnostiska hjälpmedel av betydelse för den samlade cancerkirurgin är under introduktion. Den specifika sentinel node tekniken kan förväntas finna en plats även vid behandling av andra tumörformer. Eventuella behov av förändrad uppgiftsfördelning, mellan sjukhusen inom SkaS och dess följder, måste beaktas. Den kvalitetssäkrade bröstcancervårdkedjan är kopplad till ett antal mer principiella ställningstaganden, som i sin tur kräver djupare analys..

Rapport våren 2008

Gruppen har därför gjort bedömningen att mer tid behövs för att bereda frågan och sjukhusdirektören har därför förlängt utredningstiden till våren 2008.

 

 



Kontaktperson: Conny Andersson, Sjukhuset i Lidköping, tel 0510-850 00.


Läs meddelandet som PDF