Pressmeddelande
Från Skaraborgs Sjukhus
2009-06-03 16:30


Pressmeddelande från styrelsen för Skaraborgs sjukhus 2009-06-03

Vision för psykiatri 2015


Ännu har inte höstens effektiviseringskrav som skulle innebära en minskning av personalbudgeten givit effekt. Skaraborgs sjukhus har därför intensifierat arbetet med att minska kostnaderna bland annat genom anställningsstopp med prövning av angelägna anställningar.

 

Temat för månadens rapport är information och kommunikation, ett för styrelsen prioriterat område att arbeta med under året. Dagens presskonferens i samband med styrelsemötet är en aktivitet som stödjer den inriktningen.
Månadsrapporten för april visar att arbetet med att hålla väntetider till mottagning och behandling fortfarande visar gott resultat inom de flesta verksamheter på Skaraborgs sjukhus. Vårdproduktionen håller lika hög nivå jämfört med föregående år. Flest väntande patienter finns till obesitasoperationer. Resultatet för perioden är -49,9 miljoner kronor. Sparkravet uppgår till 60 miljoner vilket motsvarar 1,5% på personalbudgeten samt 1% på verksamhetens totalbudget. Prognosen för året är -40 miljoner kronor. Arbete med att minska kostnaderna pågår, men beräknas inte få helårseffekt under innevarande år.

Styrelsen understryker att vikten av att sjukhuset fullföljer de åtgärder som planeras för att sänka kostnaderna. Vidare poängterar styrelsen att diskussioner kring åtaganden, struktur och ekonomi i kommande arbete med vårdöverenskommelsen, är avgörande för att optimera verksamhetens förutsättningar.

Ambulansverksamheten på SkaS


De sex målen för ambulansverksamheten är att vården ska vara säker, patientfokuserad, effektiv, jämlik, kunskapsbaserad och ges i rimlig tid. Hälso- och sjukvårdsnämnderna i Västra och Östra Skaraborg fastslog på sitt senaste sammanträde att antalet uppdrag ökat, men att ambulansverksamheten klarat ökningen inom uppsatta mål även efter förändringen av organisationen. Östra nämnden tillskjuter dessutom 1 miljon kronor till ambulansverksamheten. Styrelsen för Skaraborgs sjukhus konstaterar att ambulansverksamheten är god, säker och uppfyller kraven, men att den fortsatta ambitionen är att ständigt förbättra verksamheten. Förvaltningen får i uppdrag att se över hur verksamheten bäst utnyttjar resurserna och hur insatstiderna kan förbättras ytterligare nattetid.

Målbild 2012 och beslutad utvecklingsplan för psykiatri


Styrelsen fick information om hur det långsiktiga arbetet i Målbild 2012 fortgår och ser positivt på det samarbete som sker mellan Skas, Primärvården och Hälso- och sjukvårdsnämnderna kring bland annat vårdkedjor inom geriatrik, akutsjukvård och psykiatri.
Inom psykiatrin har en vision för psykiatrin 2015 med handlingsplan tagits fram. Visionen bygger på evidens, nationella riktlinjer och den patientenkät som genomförs kontinuerligt inom psykiatrin på Skas. Målet är att den psykiatriska vården ska anpassas bättre till patienternas behov. Till exempel ska all typ av vård kunna erbjudas på samma enhet samt att patienten ska träffa samma behandlande läkare oberoende av vårdnivå eller vårdinstans. Styrelsen beslutade att godkänna inriktningen i Vision för psykiatrin 2015 enligt utdelat underlag.



Kontaktperson: Styrelsens ordförande Lars Christer Jonson, tel: 0708-20 20 35
Sjukhusdirektör Birgitta Molin-Mellander, tel: 070-518 60 69


Läs meddelandet som PDF