Pressmeddelande
Från Skaraborgs Sjukhus
2015-06-11 13:06


Ännu ett steg för en ekonomi i balans


Den ekonomiska obalansen för Skaraborgs Sjukhus inför verksamhetsår 2015 bedömdes under hösten 2014 till minus 130 miljoner kronor. Styrelsen har tillsammans med sjukhusledningen vidtagit åtgärder för att vända den negativa ekonomiska utvecklingen. Under de två första stegen i det här arbetet såg man, till exempel, över användningen av läkemedel, hjälpmedel och laboratorieanalyser.
Det senaste, tredje steget i Skaraborgs Sjukhus handlingsplan har arbetats fram av fokusgrupp ”Samling kring vården” och redovisades i början av juni. Åtgärderna innebär effektivisering i bemanning och schemaläggning av vårdavdelningar. Genom smartare arbetsscheman för personalen inom Skaraborgs Sjukhus, så minskar också behovet av bemanningsföretag och att köpa in vård, vilket därmed minskar utgifterna.
Sammantaget finns därför per juni 2015 framtagna åtgärder motsvarande cirka 100 miljoner kronor i beräknad helårseffekt. Utöver detta är fler kostnadssänkande insatser på gång.

 

Förstudie om nytt akut- och psykiatriblock i Skövde

Efter sjukhusstyrelsens och östra hälso- och sjukvårdsnämndens gemensamma beslut att förorda Skövde som placeringsort för en ny byggnad för vuxenpsykiatri kommer två projekt att slås samman till ett gemensamt; tillbyggnad av akut- och psykiatriblocket vid Skaraborgs Sjukhus Skövde.
Enligt den kompletterande förstudien, som presenterades för sjukhusstyrelsen, kommer byggnaden att anläggas som en tvåvåningsbyggnad med souterrängplan i ett sammanhållet akut- och psykiatriblock i sjukhusområdets västra del. En tätare samordning och möjlighet till snabb professionell konsultation säkrar omhändertagandet av den akut sjuka patienten ur såväl psykiatrisk som somatiskt hänseende.
En rimlig bedömning är att byggnaden kan stå färdig för inflyttning under tredje kvartalet 2019.



Kontaktperson: Ulla-Britt Hagström (FP), ordförande styrelsen för Skaraborgs Sjukhus, 0705-553943
Johan Ask (S), vice ordförande, Lars Johansson, sjukhusdirektör, 0700-824434


Läs meddelandet som PDF