Pressmeddelande
Från Skaraborgs Sjukhus
2013-10-24 14:30


Styrelsemöte Skaraborgs Sjukhus

Ekonomi i balans och byggprojekt för akut och psykiatri


Vid dagens sammanträde med Skaraborgs Sjukhus styrelse behandlades bland annat två stora byggprojekt, satsning på förbättrad materialhantering, förbättrad tillgänglighet och fortsatt prognos om ekonomi i balans för 2013.

Nybyggnation för psykiatrin SkaS Falköping och akuten SkaS Skövde

Översyn, modernisering, om-, till- och nybyggnation av lokaler vid Skaraborgs Sjukhus är ett ständigt pågående arbete. Styrelsen fick vid sitt sammanträde information om ny vårdbyggnad för psykiatri vid SkaS Falköping och nytt akutblock vid SkaS Skövde. Slutligt beslut om byggstart tas av regionfullmäktige.

Visionen för psykiatrins nya lokaler i Falköping är att skapa en ljus, lugn och harmonisk vårdmiljö som har rum med mycket dagsljus och vackra utblickar. Total nybyggnadsytan planeras till ca 7000 m2. Inflyttning planeras till första kvartalet 2018. I samband med nybyggnationen kommer vissa gamla vårdbyggnader rivas.

Dagens akutmottagning vid SkaS Skövde från 1973 är byggd för att ta emot 25 000 besök per år. Prognosen för 2013 pekar mot mer än 54 000 besök. Akutmottagningen i Skövde är planerad att inrymmas i nya lokaler för att möta ökade och ökande patientflöden, samt för att ge möjlighet till mer rationella arbetsmetoder med bättre överblick, tydligare flöden och bättre logistik med ökad patientsäkerhet som följd. Total nybyggnadsytan planeras till knappt 6000 m2. Inflyttning planeras till fjärde kvartalet 2016.

Projektet "Serviceteam i vården" avslutas

Under 2013 har det pågått ett projekt vid SkaS Lidköping där förvaltningen Regionservice ansvarat för serviceuppgifter vid fem avdelningar på sjukhuset. Arbetsuppgifterna har bland annat omfattat slutstädning, måltidshantering och patienttransporter. Kostnaden för serviceteam skulle finansieras genom minskat antal anställda på respektive vårdavdelning. Bemanningen har inte anpassats i förhållande till serviceteamens kostnad och det tillsammans med svårighet att förändra arbetssätt gör att projektet nu läggs ned.

-Idén är bra och vi kommer ta tillvara det vi lärt oss under projekttiden. Personalen från serviceteamet har gjort ett fantastiskt arbete och det vi lärt oss är att vi måste bli bättre på att möta verksamhetsutveckling gemensamt inom regionen, säger Susanne Larsson (S) ordförande för Skaraborgs Sjukhus.

Standardiserad materialhantering införs

-En annan del av projektet har omfattat ett nytt sätt att leverera material i vården. Det går ut på en effektivare hantering, leverans och beställning av förrådsartiklar som exempelvis patientkläder, handdukar och sänglinne. Det har fungerat bra och resulterat i ett mer avgränsat och kostnadseffektivt utbud av produkter och leveranser i rätt tid, säger sjukhusdirektör Birgitta Molin Mellander.

MiV – material i vården införs under 2013/2014 på hela Skaraborgs Sjukhus.

Förbättringar i tillgänglighet

Efter vårens och sommarens påfrestningar, både vad gäller produktionskapaciteten och personalens arbetsmiljö, pågår fortsatta åtgärder för att erbjuda vård till de patienter som fått vänta längre än fastställda garantitider. Det handlar bland annat om kvällsmottagningar/extra mottagning och viss köpt vård. I september fick 86 procent av patienterna sitt första besök inom 90 dagar. Motsvarande siffra för behandling är 89 procent.  Även när det gäller akutflödena förbättras ledtiderna.

Ekonomi

Det ekonomiska resultatet för Skaraborgs Sjukhus är efter nio månader +21,1 mnkr. Prognosen för helåret 2013 är +10 mnkr. Merparten av det positiva resultatet utgörs av medel budgeterat för vakanta tjänster inom psykiatrin.

Bemanningsföretag

Jämfört med samma period förra året har SkaS minskat kostnader för bemanningsföretag med knappt 9,4 mnkr.

Övrigt

Styrelsen fick även presentation av den geriatriska processen och den palliativa processen vid Skaraborgs Sjukhus.



Kontaktperson: ordförande: Susanne Larsson, tel: 070-696 95 61
vice ordförande: Pär Johnson, tel: 0709-42 30 13 sjukhusdirektör: Birgitta Molin Mellander, tel 070-518 60 69


Läs meddelandet som PDF