Pressmeddelande
Från Skaraborgs Sjukhus
2012-12-18 11:30


Klarläggande om patienthygien efter mediauppgifter


Efter mediauppgifter om patienters möjligheter till dusch vid Skaraborgs Sjukhus vill vi göra följande klarläggande.
Till Skaraborgs Sjukhus kommer i grova drag två olika patientgrupper, dels de som kommer via akuten och sedan transporteras vidare till någon av sjukhusets avdelningar. Den andra gruppen kommer efter att man blivit kallad till mottagning efter kallelse. Båda grupperna kan sedan komma ifråga för olika behandlingar eller operationer.
På senare år har medelvårdtiden för inneliggande patienter kraftigt sänkts i Sverige. Patienter som behöver vårdas på grund av sjukdom, behandling eller operation vid Skaraborgs Sjukhus stannar i genomsnitt fem till sju dagar.

Innan en operation ska patienten i normala fall duschas och tvättas med särskild anpassad tvål. Efter en behandling eller operation ska patienten så snart det bedöms möjligt erbjudas att duscha, antingen på egen hand eller med hjälp av personalen. De som inte orkar duscha, tvättas av personalen i sitt eget rum eller i särskilda duschrum.

Om det förekommer att patienter som bedömts klara av det ändå inte fått duscha så räknas detta som en avvikelse och ska även rapporteras som det för att åtgärder ska kunna sättas in. Ytterst är detta en chefsfråga för respektive avdelning och mottagning.

– Vi ser mycket allvarligt på dessa uppgifter och har nu vidtagit åtgärder för att kontrollera status kring avdelningarnas rutiner för patienthygien. En patient på Skaraborgs Sjukhus ska kunna känna sig säker på att vi ger de den bästa omvårdnaden som vi kan, säger Ulf Nyberg, chefläkare vid Skaraborgs Sjukhus. Vi förutsätter att det skrivs avvikelserapporter om detta förekommer.



Kontaktperson: chefläkare Ulf Nyberg 070-299 33 16


Läs meddelandet som PDF