Pressmeddelande
Från Skaraborgs Sjukhus
2015-05-08 07:45


Läget inför sommaren har förbättrats ytterligare för Skaraborgs Sjukhus


Skaraborgs Sjukhus arbetar fortfarande med att säkra bemanningen inom vården inför sommaren 2015.  Senaste uppdateringen visar att läget har förbättrats ytterligare.
I nuläget saknar vi bemanning för cirka 25 av de 540 vårdplatser som vi har planerat att ha öppet under sommaren. Att siffran har sjunkit beror framför allt på intensivt arbete hos våra chefer samt lojala medarbetare som har valt att förskjuta semester eller arbeta extra, säger Morgan Persson, planeringschef och sommarsamordnare vid Skaraborgs Sjukhus.

Planen är inte fastställd

Han fortsätter:
Det är också viktigt att tillägga, att vår öppethållandeplan för sommaren 2015 ännu inte är fastställd.
Hur många vårdplatser som Skaraborgs Sjukhus saknar bemanning för till sommaren är ett ”rörligt mål”. Förutsättningarna förändras hela tiden, eftersom man, till exempel, rekryterar samtidigt som det finns medarbetare som slutar.
Strax efter årsskiftet sakande Skaraborgs Sjukhus bemanning till omkring 70-80 vårdplatser inför kommande sommar.

Högre mål än ifjol

Målet är att vi ska ha öppet cirka 540 vårdplatser, vilket är 20 fler än sommaren 2014. Diverse åtgärder inklusive rekrytering gjorde att antalet vårdplatser vi saknade bemanning till sjönk till 40 i april och den senaste uppdateringen visar att läget alltså har förbättrats ytterligare, säger Morgan Persson.

Andra åtgärder underlättar

Skaraborgs Sjukhus arbetar också med åtgärder som inte direkt har med vårdplatserna att göra, men som kan komma att ha effekt på behovet av antalet vårdplatser. Till exempel dessa:
• Nytt arbetssätt vid akutmottagningen Skövde. Detta innebär att läkarbemanningen förstärks samt att patienterna bedöms i ett tidigare skeende av en läkare jämfört med hur man arbetar idag
• Vårdplaneringsteamet behålls under sommaren och får i uppdrag att arbeta ännu mera proaktivt

Fakta

Skaraborgs Sjukhus har i normalläget knappt 700 vårdplatser.
Den preliminära öppethållandeplanen för sommaren innebär att man håller 540 av dessa öppna.
Att man kan dra ned verksamheten med cirka 160 vårdplatser är i huvudsak kopplat till att ingen planerad vård inom slutenvården bedrivs under sommaren.
Sommaren 2014 innehöll öppethållandeplanen 520 vårdplatser. Med tanke på de höga beläggningssiffrorna den sommaren, så sattes målet högre inför sommaren 2015.



Kontaktperson: Morgan Persson, planeringschef och sommarsamordnare vid Skaraborgs Sjukhus, 070-363 11 58


Läs meddelandet som PDF