Pressmeddelande
Från Skaraborgs Sjukhus
2015-06-09 17:38


Preliminärt besked: Legionellabakterier upptäckta vid Skaraborgs Sjukhus


Efter provtagning vill idag Skaraborgs Sjukhus informera om att det preliminära beskedet visar på förekomst av legionellabakterier i ett duschrum och på en toalett vid Skaraborgs Sjukhus Skövde. Det slutgiltiga provsvaret är dock ännu inte färdigt. Fler provtagningar ska göras vid sjukhuset för att säkerställa att det inte finns förekomst av legionellabakterier vid ytterligare toalett-/duschutrymmen.

Det var efter att en svårt sjuk patient insjuknat i lunginflammation med legionellabakterier som smittspårningen inleddes. Patienten avled senare och bidragande orsak till dödsfallet kan ha varit legionellainfektionen.

Nya säkerhetsrutiner

– Detta är oerhört beklagligt. Vi vårdar många väldigt svårt sjuka patienter vid vårt sjukhus och det finns rutiner med bland annat provtagning av vattnet för att säkerställa att detta inte ska kunna hända. Vi ser nu över hela sjukhuset. Eftersom det är vid duschning som vi bedömer risken som störst, införs nya säkerhetsrutiner vid den aktuella avdelningen för att förhindra att fler kan bli sjuka. Den ånga som uppstår när man duschar kan innehålla bakterien, som andas in. säger chefläkare Ulf Nyberg.
De två konstaterat legionelladrabbade dusch- och toalettutrymmena har tagits ur bruk och fler provtagningar ska göras vid sjukhuset för att säkerställa att det inte finns vid ytterligare toalett-/duschutrymmen.

Varit förskonade

– Då och då sker legionellautbrott i Sverige. Vi har varit mycket förskonade från legionella på sjukhus i Västra Götalandsregionen. För de allra flesta är det ofarligt. Men när det gäller mycket svårt sjuka personer och personer i särskilda riskgrupper kan smittan leda till ett allvarligt sjukdomsförlopp. Som jag bedömer det finns det inte någon risk att besöka sjukhuset, säger smittskyddsöverläkare Peter Nolskog.
– Vi genomför nu ytterligare provtagningar för att säkerställa var källan är samt att det inte finns några fler utrymmen som är drabbade, säger områdeschef Ulf Kreuger vid Västfastigheter.
Det kommer göras en Lex Maria-anmälan av dödsfallet för att utreda orsak och samband vad gäller legionellasmitta.



Kontaktperson: Patient/hur agerar sjukhuset: Ulf Nyberg, chefläkare, Skaraborgs Sjukhus, 0702993316
Legionella/smittskydd: Peter Nolskog, smittskyddsöverläkare, Smittskydd Västra Götaland,0702960116 Fastighetsfrågor/vattenförsörjning: Ulf Kreuger, områdeschef, Västfastigheter, 070- 6471796


Läs meddelandet som PDF