Pressmeddelande
Från Skaraborgs Sjukhus
2015-09-17 16:47


Lojal personal klarade sommarsituationen


Skaraborgs sjukhus styrelse behandlade vid sitt senaste möte delårsrapporten per augusti 2015.
En av sjukhusets stora utmaningar har varit att klara bemanningen under sommaren 2015. Vikarietillgången har varit otillräcklig inom sjuksköterskegruppen, vilket har inneburit svårigheter att upprätthålla de vårdplatser som behövts.

God vårdkvalité

En av förklaringarna till att vårdkvalitén upprätthölls under juni, juli och augusti var att lojala medarbetare ställt upp för att arbeta extra arbetspass, flyttade sin semester samt att en ökad andel administrativ personal, med vårdkompetens, åter arbetat i vården. Att det akuta flödet klarades var att extra läkarresurser, så kallad mellanjour, var igång under hela sommarperioden vilket förbättrade ledtiderna på akutmottagningen. Andra åtgärder som vidtagits för att lösa bemanningssituationen den här perioden är hopslagning av enheter och förändrad kompetensmix

Planen höll

– Den planering som gjordes inför sommaren har fungerat väl. I alla enskilda fall av vårdplatsförändring har patientsäkerheten varit prioriterad och säkrad, säger sjukhusdirektör Lars Johansson.
Under hösten kommer produktions- och kapacitetsplanering vara ett fokuserat område för att kunna klara både den akuta och den planerade vården.
– Prognosen är att nå målnivåerna för tillgänglighet med reservation för bemanningsproblem vad gäller sjuksköterskor och därmed tillgången på vårdplatser, säger Lars Johansson.

Projekt för minskad sjukfrånvaro

Korta fakta:
• Den totala sjukfrånvaron ligger på en fortsatt hög nivå, men minskar inom vissa grupper. Det pågår ett antal projekt för att minska sjukfrånvaron.
• Arbetet med kostnadskontroll, verksamhetsanpassningar och effektiviseringar fortsätter enligt verksamheternas åtgärdsplaner.
• Totalt antal väntande patienter till första besök har minskat jämfört med samma period föregående år. Antal väntande till behandling har däremot ökat.
• Skaraborgs Sjukhus medvetna satsning att erbjuda visstidsanställda en tillsvidareanställning har gett förväntat resultat, och ökningen ligger främst som planerat inom sjuksköterskegruppen där de stora rekryteringsproblemen finns.
Prognosen för helårsresultatet är cirka minus 82 miljoner kronor. Obalansen i ekonomin förklaras av en hög kostnadsutveckling i kombination med minskade intäkter under 2015.

 

Översyn av antalet vårdplatser

Det är många som söker vård vid Skaraborgs Sjukhus. För att göra omhändertagandet så patientsäkert som möjligt kommer därför en vårdplatsutredning att genomföras.
Under 2015 har belastningen varit hög på Skaraborgs Sjukhus vårdplatser, vilket naturligtvis har satt sin prägel på verksamheten.
– Vi har ökat samarbetet inom förvaltningen och förbättrat koordineringen, men det är ändå så att behovet att öppna tillfälliga vårdplatser samt vård av patienter utanför den egna kliniken har ökat, säger sjukhusdirektör Lars Johansson.
I kombination med bristen på och svårigheten att rekrytera nya sjuksköterskor har därför styrelsen för Skaraborgs Sjukhus bestämt att man ska genomföra en översyn och utredning av vårdplatserna. Uppdraget är att ta fram förslag på antal vårdplatser och deras placering.
– Vi vill ju framförallt undvika att minska antalet vårdplatser. Resultatet av översynen ska på ett hållbart sätt bidra till en patientsäker vård, resurseffektivitet och en god arbetsmiljö vid Skaraborgs Sjukhus, säger sjukhusstyrelsens ordförande, Ulla-Britt Hagström.

 

42 000 uppdrag – är det effektivt?

Ambulanserna och dess personal är en mycket viktig del av Skaraborgs Sjukhus verksamhet. Nu ska en analys ge svar på hur de används på allra bästa sätt.
Till vardags ser gemene man ambulanserna komma körande på ett viktigt uppdrag. Det senaste året utfördes 42 000 uppdrag – 115 om dagen – av skiftande karaktär av de 143 sjuksköterskor och 34 ambulanssjukvårdare som bemannar Skaraborgs Sjukhus 24 fordon.
Om detta är på effektivaste sätt ska en översyn ge svaret på. 
Skaraborgs Sjukhus har en bekymmersam ekonomisk situation och därför har styrelsen tagit fram förslag till strukturella åtgärder som behöver belysas vidare. En av dessa åtgärder som ska beslysas är alltså optimering av ambulansverksamheten i Skaraborg.
– Uppdraget är att analysera verksamheten vad gäller tillgänglighet och logistik och förse sjukhusstyrelsen med uppgifter om var ambulanser finns placerade och vilka tider på dygnet de rullar baserat på fakta kring just tillgänglighet, säger sjukhusstyrelsens ordförande, Ulla-Britt Hagström.



Kontaktperson: Ulla-Britt Hagström (FP), ordförande styrelsen för Skaraborgs Sjukhus, 0705-553943
Johan Ask (S), vice ordförande, 0733-440986 Lars Johansson, sjukhusdirektör, 0700-824434


Läs meddelandet som PDF