Pressmeddelande
Från Skaraborgs Sjukhus
2012-02-01 16:30


Sammanträde med styrelsen för Skaraborgs Sjukhus


2012-02-01

Styrelsen vid Skaraborgs Sjukhus har haft sitt första styrelsemöte för året och på agendan stod bland annat årsredovisningen för 2011.

Årsredovisning 2011

Under året som gått har antalet besök i vården vid Skaraborgs Sjukhus ökat. Måluppfyllelsen har varit god och fokus har legat på att ytterligare förkorta väntetiderna och förbättra bemötande och omhändertagande av våra patienter.  Under 2011 har Skaraborgs Sjukhus tagit emot 393 600 besök inom öppenvården. Det är en ökning med fem procent jämfört med 2010. Drygt 90 procent av patienterna fick under 2011 sitt första besök inom 60 dagar.
 
Resultatet för året blev -26,1 mnkr (motsvarande 0,8 procent av Skaraborgs Sjukhus budgetomslutning) vilket är något bättre än vad prognoserna visat. Resultatförbättringen gentemot prognosen beror främst på engångsersättningar.

Kostnadsökningen har legat på 4,5 procent och den största delen utgörs av kostnaderna för köpta vårdtjänster, bemanningsläkare och läkemedel.

Skaraborgs Sjukhus energiförbrukning har minskat med åtta procent jämfört med 2010, antalet resor i tjänsten med bil har minskat mellan 2009-2011 och användandet av de miljöovänliga silverförbanden har minskat med hälften.

Bland de åtgärder som genomförts under året med särskilt patientfokus kan nämnas akutmottagningens satsning på att ha en barnsjuksköterska på plats under kvällar och helger, arbete med standardiserade svar oavsett vem som ger råd samt akutens förbättringsarbete bland annat baserat på enkätundersökningar till var 100:e patient.

Ett annat fokusområde som Skaraborgs Sjukhus har arbetat med är att resurserna ska främja vård på lika villkor. Bland annat har förbättringsarbeten genomförts vad gäller jämställd vård för de patienter som vårdats med höftfraktur. Där kan man konstatera att det inte finns någon skillnad vad gäller vistelsetid vid akutmottagning, operation eller vårdtid som beror på kön.

Liknande arbeten har genomförts vad gäller strokepatienter där Skaraborgs Sjukhus under året kommer att vidareutveckla informationsmaterial med mål att tillgodose både kvinnors och mäns behov.

-Vi kan se tillbaka på ytterligare ett år där vår personal arbetat hårt och målmedvetet med patientens bästa för ögonen. Vi har jobbat med många viktiga insatser och åtgärder, säger Susanne Larsson (S), ordförande för Skaraborgs Sjukhus.


Dessutom togs på sammanträdet beslut om att i säkerhetsarbetet för 2012 arbeta särskilt med att bland annat slutföra risk- och sårbarhetsanalysen samt gå vidare med utbildningsplanen för personsäkerhet, brandskydd och katastrofmedicin.



Kontaktperson: Ordförande för Styrelsen för Skaraborgs Sjukhus: Susanne Larsson, tfn: 0706 – 96 95 61
Vice ordförande för Styrelsen för Skaraborgs Sjukhus: Mikael Wendt, tfn: 0705 – 70 21 25


Läs meddelandet som PDF