Pressmeddelande
Från Skaraborgs Sjukhus
2015-10-26 09:33


Skaraborgs Sjukhus och Chalmers deltar i stort EU-projekt om demens


Kan IT och en mobil närvårdsmodell från Skaraborg ge personer med mild eller medelsvår demens bättre vård och liv? Detta ska Skaraborgs Sjukhus, Primärvården och kommunerna i Skaraborg undersöka tillsammans med forskarkollegor från Chalmers och flera europeiska länder.

–Skaraborgs Sjukhus och Chalmers har tillsammans fått 8,1 miljoner kronor till forskning från EU för att delta i det här treåriga projektet och det är naturligtvis både glädjande och inspirerande, säger Svante Lifvergren, kvalitetschef vid Skaraborgs Sjukhus.
Projektet Digital Environment for Cognitive Inclusion (DECI) omfattar totalt 30 miljoner kronor. Det bedrivs som ett gemensamt utvecklingsarbete mellan Skaraborgs Sjukhus, Primärvården, kommunerna i Skaraborg och forskare vid Chalmers Centre for Healthcare Improvement samt forskare i Italien, Spanien, Nederländerna och Israel.

Utveckla och förbättra vården

–Vi gör detta för att försöka utveckla och förbättra vården av människor med närminnesstörningar, mild eller medelsvår demens. Tillsammans med patienter, närstående och medarbetare från kommun, primärvård och sjukhus kommer vi att utveckla dagens vårdmodeller så att de på ett bättre sätt skapar värde för patienter och närstående, berättar Svante Lifvergren.
Arbetet startade med en workshop i Skövde 23 oktober med patienter, närstående, chefer, medarbetare och IT-utvecklare, som tillsammans diskuterade vilka komponenter som är avgörande för en god vård för patienter med minnesstörning.

Skaraborgsmodell i centrum

Tanken är att man i forskningsprojektet ska undersöka om en framtida mobil närvård – utvecklad av Skaraborgs Sjukhus, Primärvården och kommunerna tillsammans - och olika IT-lösningar kan medverka till förbättrad livskvalitet bland dessa patienter och att utveckla framtidens vård. 1 000 patienter i olika länder, varav 250 i Skaraborg, ska få testa vårdmodellen.

Motverka utvecklingen

–Forskningen går också ut på att undersöka om närvård och IT kanske till och med kan motverka utvecklingen av demens eller rent av förbättra den kognitiva funktionen i hjärnan samt minska vårdskador och resursåtgång, säger projektledaren vid Chalmers, Patrik Alexandersson.
Under arbetets gång ska man studera hur medarbetare och forskare tillsammans kontinuerligt utvecklar och utvärderar vårdmodellen. Enligt Svante Lifvergren kommer man att involvera alla tre vårdgivare - kommunen, Primärvården och sjukhusen - i arbetet med att utveckla vårdmodellen.

Hoppas på mer samordning

–Vi ska börja med att avgränsa arbetet till en lämplig del i Skaraborg och det hela kommer att starta i maj 2016. Arbetet kommer att ske i nära samverkan med forskare från Chalmers, säger Svante Lifvergren.
Dagny Lindgren, Alzheimerföreningen Lidköping, hoppas att projektet ska leda till bättre samordning för patienten.
–En patient varken kan eller ska behöva hålla reda på allting. Det känns bra att få möjlighet att vara med som ett bollplank för att göra situationen bättre för våra äldre och som kan leda till, att omgivningen har förståelse för att någon blir lite annorlunda utan att vara sjuk, säger Dagny Lindgren.

 

Högupplöst bild

 

Bildtext:

Foto: Bild och Media

Svante Lifvergren, kvalitetschef vid Skaraborgs Sjukhus, Dagny Lindgren, Alzheimerföreningen Lidköping och projektledaren Patrik Alexandersson vid Chalmers.



Kontaktperson: Svante Lifvergren, kvalitetschef, Skaraborgs Sjukhus, 070-643 30 81
Patrik Alexandersson, projektledare, Chalmers, 076-6055926


Läs meddelandet som PDF