Pressmeddelande
Från Skaraborgs Sjukhus
2015-04-23 16:32


Stora utmaningar väntar Skaraborgs Sjukhus


Skaraborgs Sjukhus, SkaS, står inför flera stora utmaningar under innevarande år samt kommande år.
Under hösten 2014 togs åtgärdsplaner fram för att förbättra tillgängligheten långsiktigt. En genomgripande analys av vårdplatsbehov har sedan genomförts och under 2015 planeras flera vårdplatser att öppnas inom främst medicin och ortopedi, arbetet innefattar även exempelvis start av produktions- och kapacitetsplanering, översyn av vårdplatser kopplade till planerade åtgärder och utökad mottagningsverksamhet.

Fokusgrupper är igång

Inom SkaS har ett antal grupper startats för att skapa fokus, delaktighet, aktivitet och utveckling kring sjukhusövergripande, definierade och strategiskt viktiga framtidsområden. Två av fokusgrupperna inriktar sig särskilt på kompetensförsörjning.
– Vår möjlighet att attrahera kompetenta medarbetare är helt avgörande för vår framtida utveckling. Vi har stora rekryteringsbehov framöver och därför är det glädjande att se våra goda medicinska resultat. De är framförallt till nytta för våra patienter, men bidrar också till att vi kan attrahera goda medarbetarkrafter. Vi arbetar också ständigt för att förbättra personalens arbetsmiljö, säger Ulla-Britt Hagström (FP), sjukhusstyrelsens ordförande.

Uppfyller krav på tillgänglighet

SkaS har efter mars en måluppfyllelsegrad på 75 procent för väntande till första besök, vilket innebär att man når tillgänglighetskraven. (70 procent av patienterna ska vänta mindre än 60 dagar).
Den ekonomiska situationen är ansträngd. Arbetet med kostnadskontroll, verksamhetsanpassningar och effektiviseringar fortsätter. Bland annat arbetar man för minskade kostnader där SkaS haft en hög kostnadsutveckling såsom köp av laboratorieanalyser, hjälpmedel, läkemedel, medicinskt material och övertidskostnader.

Fler åtgärder har tagits fram

Ytterligare åtgärdsområden finns framtagna för vilka handlingsplan ska redovisas senare under året.
Genom hittills vidtagna åtgärder har resultatprognosen förbättrats från -130 miljoner kronor, enligt bedömning hösten 2014, till en resultatprognos på -70 miljoner kronor. Resultatet för perioden januari-mars är -17 miljoner kronor.



Kontaktperson: Ulla-Britt Hagström (FP), ordförande styrelsen för Skaraborgs Sjukhus, 0705-553943
Johan Ask (S), vice ordförande, 0733-440986 Lars Johansson, sjukhusdirektör, 0700-824434


Läs meddelandet som PDF