Pressmeddelande
Från Skaraborgs Sjukhus
2015-10-08 07:45


Specialistläkare från Syrien en viktig del av Skaraborgs Sjukhus


Douha Kabani och Mohammed Al-Hisan har båda lång erfarenhet som specialistläkare. När de inte kunde bo i hemlandet Syrien sökte de sig till Sverige och har nu fått möjlighet att bli en del av svensk sjukvård genom Skaraborgs Sjukhus.

Douha Kabani säger att hon har haft tur. Dels för att hon och maken fick komma hit för åtta månader sedan och dels för att hon fick kontakt med Skaraborgs Sjukhus.
–Jag har fått ett väldigt gott bemötande av personalen här, säger Douha Kabani.

Betalar lektionerna i svenska

Rebecca Oscarsson är läkare och processchef vid Ögonkliniken. Hon och verksamhetschefen Martin Takac har skapat möjligheten för Douha Kabani att gå bredvid ögonläkarna två gånger i veckan och dessutom väglett henne till en kurs i svenska språket med akademisk inriktning, som bekostas av Skaraborgs Sjukhus.
– Att hon själv kom hit och presenterade sig gjorde ett starkt intryck på mig. Hon är väldigt motiverad och fokuserad och hennes erfarenhet skulle naturligtvis vara en tillgång för oss. Dessutom har vi brist på doktorer och det gäller generellt på ögonsidan i Sverige, säger Rebecca Oscarsson.

Lång erfarenhet

Douha Kabani har arbetat 14 år som ögonläkare och har den senaste tiden bott i Saudiarabien. Hon kommer ursprungligen från Aleppo, Syriens största stad, en plats som är svårt härjad av det pågående inbördeskriget. Detta innebar att en återkomst till hemlandet var en omöjlighet.
– Nu ser vi Sverige som vårt land och som tack för all hjälpt och stöd vi har fått skulle jag vilja göra nytta genom att åter arbeta som läkare, säger Douha Kabani.

Ser, lyssnar och lär

På grund av de regler som gäller för människor från ”tredje land” som ännu inte har fått uppehållstillstånd, så får hon än så länge nöja sig med att iaktta, lyssna och studera hur vårdpersonal och patienter möts vid Ögonkliniken.
–Jag passar på att försöka lära och ta till mig de svenska termerna samt den kultur, de regler och riktlinjer som läkarna här arbetar efter, säger hon.
Mohammed Al-Hisan har sedan 1 september i år en provanställning vid Öron-näs-halskliniken (ÖNH). Han är specialistläkare sedan 2006 och kom till Sverige ifjol från staden Daraá i Syrien.

Mer tid för patienterna

– Det tar tid att lära sig svenska språket, men jag lär mig mer och snabbare när jag får möjlighet att umgås och arbeta tillsammans med andra läkare, säger Mohammed Al-Hisan.
Vad ser du för skillnader mellan svensk och syrisk sjukvård?
– Här ges det mer tid för patienterna vid besöken. I Syrien kunde det vara väldigt stressigt och många fler patienter under en arbetsdag, säger Mohammed Al-Hisan.¨
Douha Kabani håller med och lägger till:
– Det är en mer vänskaplig ton mellan läkare och patienter i Sverige och de svenska patienterna är mer utbildade, säger hon.

Högutbildade går overksamma

Martin Takac är verksamhetschef för både ÖNH- och Ögonkliniken och tycker att det är bra att Skaraborgs Sjukhus arbetar aktivt med att anställa utländska doktorer.
– Det är viktigt ur många perspektiv, såväl integrations- som engagemangsmässigt, men också att vi inte låter högutbildade och erfarna läkare gå overksamma.
Nyligen blev han kontaktad av Mariestads kommun där de har ytterligare en ögonspecialist som just nu bara väntar på att få komma igång och jobba igen.
– I Sverige går det knappt att rekrytera ögonläkare så detta är ett fantastiskt tillskott för oss. Vi har även valt att bekosta en kvalificerad utbildning i svenska så att de snabbare kommer in i vårt samhälle och snabbare skall kunna arbeta inom sin specialitet hos oss. Detta en vinn-vinn-situation för alla inblandade, säger Martin Takac.

Tar för lång tid

Även om det har gått fort för Douha Kabani att få kontakt med ögonmottagningen i Skövde och komma igång med språkutbildning, upplever hon att det är många andra aspekter av integrationen som tar väldigt lång tid. Väntan på uppehållstillstånd, liksom Socialstyrelsens granskning av utbildningsdokument från hemlandet inför beslut om möjlighet till provtjänstgöring drar ut på tiden. Detta leder till att vägen fram till att kunna arbeta fullt ut är lång.
–Jag skulle önska att myndighetshandläggningen av doktorer från ”tredje land” kunde gå lite snabbare. Det finns en fara i att som läkare ha ett för långt uppehåll i sin kliniska verksamhet, då man riskerar att tappa kompetens och hantverksskicklighet, säger Douha Kabani.

 

Högupplöst bild på verksamhetschef Martin Takac och Mohammed Al-Hisan

Högupplöst bild på processchef Rebecca Oscarsson och Douha Kabani

Ange gärna: Foto: Bild och Media



Kontaktperson: Martin Takac, verksamhetschef, 070-082 44 28
Rebecca Oscarsson, processchef, Ögonkliniken, 070-0825781


Läs meddelandet som PDF