Pressmeddelande
Från Skaraborgs Sjukhus
2014-03-27 16:30


Styrelsemöte Skaraborgs Sjukhus

Utredningsteam för neuropsykiatrisk utredning skapas


Vid dagens styrelsemöte besöktes Södra Älvsborgs Sjukhus där man fick information om sjukhusets verksamhet med särskilt fokus på processarbete, ledningssystem och omhändertagande av den akuta patienten.

Utredningsteam för neuropsykiatrisk utredning skapas

Antalet remisser har under senare år ökat markant gällande neuropsykiatriska utredningar för barn och ungdomar och väntetiderna har ökat. Barn- och ungdomssjukvården har tillsammans med barnhabiliteringen haft i uppdrag att ta fram en gemensam process för barn och ungdomar med neuropsykiatriska problem. Man föreslår att två utredningsteam skapas för att ansvara för utredning, behandling och uppföljning för alla patienter inom denna grupp i Skaraborg. Styrelsen beslutade ställa sig bakom förslaget och begär tilläggsfinansiering med upp till sju miljoner kronor från hälso- och sjukvårdsnämnderna i Skaraborg.

Ekonomi i nivå med budget och målen klaras för tillgänglighet

Februari månads resultat ligger i nivå med budget, under perioden har kostnaderna ökat främst beroende på ökade kostnader för personal, bland annat  bemanningsföretag gällande läkare och sjuksköterskor.

Måluppfyllelse gällande patienternas besök och behandling har förbättrats sedan januari och målen för tillgänglighet nås för första besök och behandling.

Introduktionsprogram för undersköterskor tryggar framtida personalförsörjning

Styrelsen fick även information om introduktionsprogrammet vid SkaS gällande undersköterskor:

Den 11 mars beslutade regionstyrelsens personalutskott att bevilja Skaraborgs Sjukhus medel för att starta ett strukturerat introduktionsprogram för undersköterskor. Syftet är att med nya grepp trygga en framtida personalförsörjning inom undersköterskegruppen. Skaraborgs Sjukhus blir först ut i landet med det här sättet att arbeta.

I första omgången rekryteras tio undersköterskor bland dem som slutfört vård och omsorgsutbildning på ungdomsgymnasium 2014. Undersköterskorna får en fast anställning på SkaS med gemensam introduktion och därefter får de tre placeringar i verksamheter under ett år: psykiatri, medicin och kirurgi. I varje verksamhet får de en handledare och under hela programmet finns mentorer som man har kontinuerliga möten med, enskilt eller i grupp. Parallellt med tjänstgöringen får undersköterskorna internutbildning med föreläsningar inom större diagnosområden. Efter avslutat introduktionsprogram placeras de i verksamheter där lediga tjänster finns. 
 
Satsningen har två syften: dels att föryngra gruppen undersköterskor, dels att erbjuda ungdomar en väg in på arbetsmarknaden. I dagsläget är det svårt för en nyutbildad undersköterska att få en tillsvidareanställning, eftersom jobben i första hand går till mer erfarna undersköterskor. Genom att erbjuda de nyutbildade fast anställning med strukturerad introduktion, ökas intresset för yrket, de unga undersköterskorna får de kunskaper som krävs i vården och försörjningen av personal tryggas inför att de äldre undersköterskorna går i pension.

 



Kontaktperson: ordförande: Susanne Larsson (s), tel: 070-696 95 61
vice ordförande: Pär Johnson (fp), tel: 0709-42 30 13 tf sjukhusdirektör: Eva Sundström, tel 070-240 17 13


Läs meddelandet som PDF