Pressmeddelande
Från Västfastigheter
2006-06-12 13:15


Reservkraften nu 100 procent på Sahlgrenska


Måndagen den 12 juni 2006 invigdes anläggning för utökad reservkraft på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg. Fastighetsnämndens ordförande Ulla Y Gustafsson förrättade invigningen genom att klippa bandet på anläggningens automatikskåp och starta aggregaten.

- Genom satsningen på utökad reservkraft säkerställer vi en fullgod leverans av elförsörjningen till sjukhuset, säger Björn Wallander, fastighetschef i Västfastigheters distrikt Göteborg.

För att kunna hålla sjukhuset i drift vid driftstörning på elnätet måste elbehovet tillgodoses på annat sätt. För detta finns reservkraft installerad. Den befintliga reservkraften har hittills klarat 50 procent av sjukhusets drift. Med den nya anläggningen klaras 100 procent.

- Härigenom ser vi till att alla verksamheter, såväl operationsverksamhet som administrativ verksamhet vid ett elavbrott är garanterad sin elförsörjning. Med tanke på att behovet av el ökar i takt med sjukhusets kraftiga utveckling är det särskilt viktigt att vi säkerställer elförsörjningen även på lång sikt, tillägger Björn Wallander.

Den nya reservkraftsanläggningen, som ersätter den tidigare, har placerats i anslutning till den nya försörjningsbyggnaden. Anläggningen kommer slutligt att innehålla fem dieselaggregat med en total kapacitet av 10 MW. Idag är första etappen klar med tre dieselaggregat i full drift. I och med detta har de gamla aggregaten i panncentralen kopplats ur. Sista etappen, med ytterligare två dieselaggregat, färdigställs under hösten. Investeringskostnaden uppgår till 45 mkr.

Läs mer om utvecklingen vid sjukhuset...


Kontaktperson: Björn Wallander, fastighetschef, 0705-75 02 02, Ulla Y Gustafsson, fastighetsnämndens ordförande, 0705-76 08 63, Roland Salomonsson, fastighetsnämndens vice ordförande, 0733-62 84 95.


Läs meddelandet som PDF