Pressmeddelande
Från Västfastigheter
2009-09-29 16:00


Tehuset i Borås är en av Sveriges mest energieffektiva vårdbyggnader


Den tio våningar höga vårdbyggnaden - Tehuset - byggs på Södra Älvsborgs sjukhus i Borås. Den har klassats som GreenBuilding, vilket är en europeisk kvalitetsmärkning av energieffektiva byggnader som minimerar sina koldioxidutsläpp. Byggnaden kommer att använda cirka 60 procent mindre energi än en genomsnittlig svensk vårdbyggnad. Det gör Tehuset till en av Sveriges mest energieffektiva vårdbyggnader. 

Tehuset, som fått namn av byggnadens T-form, blir en vårdbyggnad på 20 000 kvadratmeter och där patienterna får egna rum med tillhörande hygienrum. Alla tekniska lösningar har värderats utifrån en livscykelkostnad (LCC) för att säkerställa lägsta möjliga kostnader när byggnaden drivs.

– När vi startade projektet var GreenBuilding inte ett mål i sig, utan vårt mål var att skapa en energieffektiv byggnad baserad på ”LCC-beslut”. Glädjande nog kan vi nu i efterhand konstatera att byggnaden klarar GreenBuilding-kraven”, säger Bengt-Ove Ström som varit Västfastigheters projektledare.

Energimålet för fastigheten sattes tidigt till 100 kilowattimmar per kvadratmeter och år inklusive sjukhusets elförbrukning. Med hjälp av många inblandade under såväl projekterings- som byggskedet har målet kunnat nås. ÅF-Infrastruktur har varit en aktiv partner i projektet. Under byggprocessen valde Västfastigheter att arbeta med samverkansformen partnering, med NCC som generalentreprenör.

– Samarbetet i projektet har bidragit till att vi nått målen i Tehuset och där har NCC´s partneringmodell spelat en viktig roll”, säger Fredrik Johansson, affärschef på NCC Construction inom region Väst.

Att bygga ett sjukhus är komplext, vilket gör partneringsamarbetet till ett bra arbetssätt. Partnering är en strukturerad samarbetsform där byggherre, konsulter och entreprenörer gemensamt löser uppgiften. Metoden baseras på ett öppet och förtroendefullt samarbete där allas yrkeskunskaper kompletterar varandra genom projektets alla skeden.

Byggnaden är klar i november, men redan nu har EU klassat den som GreenBuilding - efter noga beräkningar. Ett av målen med GreenBuilding är att minska utsläppen av koldioxid och kravet är att byggnaden har minst 25 procent lägre energianvändning än gällande norm.

 



Kontaktperson: Projektledare Bengt-Ove Ström, Västfastigheter, 033-616 26 69 eller 0705-16 26 69,
bengt-ove.strom@vgregion.se



Läs meddelandet som PDF